De perfecte site niche vinden [stappenplan]

Een (affiliate-)website opzetten en daar een mooi inkomen mee verdienen. Dat is het doel van veel marketeers en ondernemers.

Je hebt vast wel eens succesverhalen gelezen van mensen die een website begonnen op hun zolderkamer die enorm succesvol zijn geworden.

Om dit zelf ook te gaan doen is natuurlijk een prachtig doel. Maar hoe begin je? Bij het kiezen van een niche (onderwerp) die bij jou past!

Ik heb zelf meerdere keren de verkeerde niche gekozen voor mijzelf en daarmee veel tijd verspild. Omdat ik dit voor jou wil voorkomen, deel ik in dit artikel mijn beste tips en stappen voor het kiezen van de juiste niche.

Begin met brainstormen (streepjesmethode)

Als je nog geen idee hebt over mogelijke onderwerpen; start dan met een brainstorm. Ik gebruik hiervoor de ‘streepjes-methode’.

Begin met het bedenken van je eerste mogelijke onderwerp voor je website. Schrijf daarbij het eerste op dat in je opkomt. Zet daar onder direct een streepje voor je volgende idee.

Blijf dit herhalen tot je blaadje helemaal vol staat.

man die schrijft op notitieblok

Je ideeën hoeven niet allemaal goed te zijn. Sterker nog; het gaat er in deze fase om dat je zoveel mogelijk opschrijft. Zowel goede- als slechte ideeën.

Zet alles wat in je opkomt op papier en zult merken dat dit steeds makkelijker gaat. Voor je het weet heb je een blaadje vol met mogelijke onderwerpen!

Is je blaadje vol? Ga dan naar de volgende stap.

Wordt hier geld mee verdiend?

Nu je een lijst met potentiële onderwerpen hebt gaan we kijken of hier ook online geld mee wordt verdiend.

Ga allereerst op zoek naar mogelijke producten of diensten je als affiliate kunt promoten. Je kan deze vinden op de diverse affiliate-platforms zoals:

Naast deze platformen ken je zelf misschien ook wel grote websites die met jouw onderwerpen te maken hebben. Veel grote websites die producten of diensten in een bepaalde niche aanbieden hebben ook een eigen affiliateprogramma.

Je kunt deze meestal vinden door de naam van het bedrijf te Googelen in combinatie met “affiliate” of “partner”. Ook kan je vaak een linkje naar het affiliateprogramma vinden in de footer (onderaan) van de website.

Heb je een mogelijk product gevonden? Dan gaan we berekenen wat de potentiële opbrengsten zijn als je dit gaat promoten.

man op laptop die op de bank zit

Ten eerste is het goed om je te realiseren dat de hoogste van de commissie erg verschilt per product of dienst. Daarbij spelen twee factoren een rol; de prijs van het product en het conversiepercentage.

Een lager geprijsd product zal over het algemeen ook een lagere commissie opleveren. Maar het zal vaak makkelijk zijn om dit product te verkopen, dus het conversiepercentage ligt hoger.

Voor hoger geprijsde producten ligt dit net andersom. De commissies zijn ook hoger, maar het conversiepercentage zal meestal lager zijn.

Voorbeeldberekening

Kijk op het affiliateplatform of de website die je gaat promoten wat het gemiddelde conversiepercentage is. Bij de meeste producten of diensten wordt dit ergens benoemd (bijvoorbeeld in de beschrijving).

Weet dat de aanbieder van het product of de dienst er belang bij heeft om zoveel mogelijk affiliates te werven. Daardoor zal dit conversiepercentage vaak wat hoger zijn beschreven dan het in werkelijkheid is.

Deel het percentage daarom voor de zekerheid door twee om op een meer realistisch getal te komen.

Ga vervolgens via Google op zoek naar affiliate-websites die dit product of deze dienst promoten. Een handig startpunt hiervoor is om bijvoorbeeld te zoeken naar de naam van het product in combinatie met review.

Vervolgens kunnen we een schatting gaan maken van het aantal bezoekers dat deze website heeft. Dit kan met verschillende tools (bijvoorbeeld SEMRush), maar ik gebruik hier meestal SimilarWeb voor.

Krijg je geen data? Probeer dan even een andere tool of een andere website. In de meeste gevallen betekent het ook dat de website relatief weinig bezoekers heeft.

Als je een bezoekersaantal hebt achterhaald en dus het conversiepercentage weet, kunnen we de opbrengsten gaan berekenen. Dit doen we met deze berekening:

Aantal bezoekers x Conversiepercentage = Y

Y x Commissie = Potentiële opbrengst

Vermenigvuldig dus eerst het aantal websitebezoekers met het conversieperentage. Daaruit volgt het aantal bezoekers dat het affiliateproduct daadwerkelijk koopt.

Dat getal vermenigvuldig je vervolgens met het bedrag van de commissie. Het bedrag dat hier uit volgt is de potentiële opbrengst per maand.

Doe deze berekening voor meerdere producten/websites om een beeld te krijgen van de opbrengsten per product en website.

Besef wel dat dit de opbrengsten zijn van websites die al een tijd bezig zijn. Hier zal je zelf maanden/jaren naartoe moeten werken. Maar het geeft wel aan hoeveel potentie sommige niches hebben.

Concurrentie in een niche

Nu je een idee hebt van de potentiële opbrengsten gaan we kijken naar de concurrentie. Hoe groter een bepaalde niche is op het internet, hoe meer concurrentie er zal zijn.

Mijn advies voor startende affiliates is om de vier grote niches te vermijden:

  • Gezondheid (afvallen, sporten, voeding etc.)
  • Financieel (beleggen, forex, crypto etc.)
  • Doe het zelf (bouwtekeningen, instrumenten bespelen etc.)
  • Adult (gokken, dating etc.)

Deze vier niches zijn erg groot en er valt veel geld in te verdienen voor affiliates. Maar hierdoor is de concurrentie ook enorm.

Ik raad je daarom sterk aan een onderwerp te kiezen dat buiten deze vier valt voor je eerste website. Hierdoor zal je eerder resultaten gaan krijgen en dus motivatie om door te gaan.

Korte termijn: meeliften op hypes?

Een andere manier is om proberen mee te liften op hypes. Hiermee bedoel ik eigenlijk alles dat snel enorm populair wordt (en daarna vaak ook snel weer verdwijnt).

Goede plekken om dit soort hypes te vinden zijn:

Als je op deze platforms op zoek gaat naar jouw onderwerp, kan je vaak wel een hype vinden die op dat moment actueel is. Iets is een echte hype als:

  • Er een stijgende lijn te zien is in Google Trends. Dit betekent dat er steeds meer naar gezocht wordt.
  • Meerdere YouTubers er een video over gemaakt hebben
  • Voor fysieke producten: als het in de top staat binnen die categorie

Het grote voordeel van een website maken over een hype is dat er nog weinig concurrentie is. Iedereen die er aan begint start op hetzelfde punt. Het is vooral een kwestie van er vroeg bij zijn en veel content produceren.

Het grote nadeel is dat dit alleen voor de korte termijn goed werkt. Als de hype weer voorbij is, stoppen ook jouw inkomsten van deze website.

Daarom raad ik deze optie af voor beginnen affiliates. Voor meer ervaren affiliates kan het echter een mooie aanvulling zijn op de inkomsten.

Belangrijkste factor: niche waar je interesse in hebt en eindeloos over kunt schrijven

De allerbelangrijkste factor voor het kiezen van een niche is dat je er oprecht interesse in hebt. Zonder deze interesse ga je het namelijk op lange termijn niet volhouden om er mee bezig te blijven.

Vraag je bijvoorbeeld af of je elke week kan schrijven over dit onderwerp voor het komende jaar. Heb je genoeg te vertellen? Vind je het dan nog steeds leuk?

Als je beide vragen met ja kan beantwoorden zit je op het goede spoor.

Als je echt aan de slag wil met het kiezen van een niche die bij je past, kijk dan eens naar de Affiliate Marketing Revolutie cursus. Hierin wordt je stap voor stap meegenomen in het kiezen van je niche en het opzetten van je eerste website.

Ook wordt je in de cursus meegenomen in de andere stappen die je moet nemen om online geld te verdienen.

Ik heb hier een review over de cursus geschreven. Of je kan hier direct naar de pagina van de cursus gaan.

Leave a Reply