SEO zelf doen: dit is hoe je begint (en volhoud)

Veel mensen willen SEO zelf doen. SEO uitbesteden aan een specialist of bureau kan namelijk al snel vrij prijzig worden.

Daarnaast weet je vaak ook niet precies wat er gebeurd als je SEO uitbesteed en of het het gewenste effect heeft.

Gelukkig is het heel goed mogelijk om zelf met je SEO aan de slag te gaan. In dit artikel vertel ik je wat je zelf kan doen om de vindbaarheid van je website te verhogen zodat je steeds meer bezoekers gaat krijgen.

Wat je moet weten voor je begint met SEO

Voor we beginnen is het belangrijk dat je de juiste verwachtingen hebt en dat je weet waar je je op moet focussen als het gaat om SEO.

Zoals je misschien al vaker hebt gehoord: SEO is een lange termijn proces. Maar wel één die je uiteindelijk het meeste bezoekers naar je website oplevert.

Concreet betekent dat dat je als je start met SEO niet direct veel bezoekers zal gaan krijgen. Sterker nog; verwacht er in het eerste paar maanden weinig tot niets van.

Het begin is daarom het allermoeilijkst in SEO. Je ziet nog geen resultaten en vraagt je af of het wel gaat lukken. De meeste mensen zullen dan ook binnen de eerste drie maanden weer stoppen.

Mijn advies is om door te blijven zetten. Pas na 6 maanden tot een jaar ga je een mooi aantal bezoekers krijgen. Denk lange termijn en ga daar dan ook echt voor.

Focus op het juiste onderdeel van SEO

Verder is het goed om je te realiseren dat SEO uit veel verschillende dingen bestaat. Google kijkt naar ruim 200 verschillende factoren waarmee ze bepalen welke website op welke positie in de zoekresultaten komt.

Daarom is het belangrijk om je met de juiste dingen bezig te houden. En de juiste dingen zijn in dit geval de zaken die het grootste effect gaan hebben op jouw vindbaarheid.

Zelf verdeel ik SEO altijd in drie deelgebieden, namelijk;

 • Content
 • Links
 • Website

Content, content en nog meer content

Als je SEO zelf gaat doen adviseer ik om de meeste tijd en energie in je content te steken. Je hebt namelijk volledig zelf in de hand hoe vaak je nieuwe content maakt en wat de kwaliteit daarvan is.

Hoe meer goede content je produceert, hoe meer kansen je jezelf geeft om hoog in de zoekresultaten van Google te verschijnen. Dit levert je vervolgens steeds meer bezoekers op.

Bepaal daarom voor jezelf twee dingen:

 1. Hoe vaak ga ik nieuwe content maken voor mijn website?
 2. Waar moet deze content aan voldoen?

Het allerbelangrijkste is dat je hier realistisch in bent. Heb je weinig tijd? Dan is 1 artikel per 2 weken misschien het hoogst haalbare voor jou (of je moet simpelweg meer tijd vrijmaken).

Voorkom in ieder geval dat je te ambitieus begint en het daardoor niet volhoud. Het is beter om een jaar lang wekelijks een artikel te schrijven, dan 10 dagen achterelkaar een artikel en dan nooit meer.

Naast de hoeveelheid content wil je ook nadenken over de kwaliteit. Google heeft namelijk als doel om het beste antwoord op een zoekopdracht bovenaan de zoekresultaten te plaatsen. Hoe beter jouw content is, hoe groter je de kans maakt dat jouw artikel bovenaan komt te staan.

Bepaal daarom hoeveel woorden je artikel moet zijn (ongeveer). Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat artikelen van 1000+ woorden een veel betere kans hebben in Google dan artikelen van slechts 300 woorden.

Zorg er verder voor dat je artikel er visueel goed uit ziet. Niets is vervelender voor lezers dan 1 groot blok tekst dat moeilijk te lezen is.

Maak daarom zoveel mogelijk gebruik van:

 • Witruimte (enters)
 • Korte zinnen
 • Tussenkoppen
 • Afbeeldingen
 • Video’s

Spreek dus bijvoorbeeld met jezelf af: “ik voeg iedere week een nieuw artikel toe aan mijn website van 1000 woorden of meer”. Houd dit eens een jaar vol en kijk wat er gebeurd met het aantal bezoekers op je site 🙂

Links vanuit andere sites opbouwen

De tweede factor die een enorme invloed heeft op je website zijn links vanuit andere sites. Links zijn voor Google een belangrijke manier om de betrouwbaarheid van een website te meten.

Heeft een website veel links van andere sites (bijvoorbeeld Wikipedia)? Dan ziet Google die als betrouwbaarder dan een website die geen enkele link heeft.

Over het verkrijgen van links (ook wel linkbuilding genoemd) kan ik een heel artikel volschrijven. Voor nu zal ik je twee manieren vertellen om zelf links naar je website te krijgen:

 1. Startpagina’s en bedrijvengidsen
 2. Blogs

Startpagina’s werden vroeger door veel mensen gebruikt om nieuwe website te ontdekken. Tegenwoordig is dat niet meer zo, maar Google waardeert de links die hier staan nog wel.

Daarom adviseer ik je om eens te kijken naar relevante startpagina’s die met het onderwerp van je website te maken hebben. Kijk vervolgens of het mogelijk is om een link naar je website op die startpagina te plaatsen.

Een tweede manier is om blogs te schrijven voor andere websites. Vervolgens verwijs (link) je in het blog naar je eigen website. Zo heeft de website die je artikel plaatst weer nieuwe content, en jij een link naar je website. Win win 🙂

Je website verbeteren

Het derde en laatste onderdeel van SEO is je website. Naast goede content van betrouwbare website (met links), houd Google ook van websites die goed werken.

Google kijkt onder andere naar:

 • Hoe snel een website laadt
 • Of er gebruik wordt gemaakt van een beveiligde verbinding (HTTPS)
 • Of een website goed werkt op mobiele telefoons

Tenzij je super handig bent met websites bouwen, zijn deze zaken vaak wat lastiger om zelf te doen. Weet je niet wat je doet? Laat dit soort dingen dan aan je websitebouwer over.

Je kan natuurlijk wel zelf bovenstaande drie punten controleren om te zien of daar mogelijk een probleem zit voor je vindbaarheid.

Zo kun je testen hoe snel je website is door deze tool van Google te gebruiken.

Ook kun je checken of je website gebruik maakt van een beveiligde verbinding. Dit is te zien aan het slotje in de browserbalk.

slotje in de browserbalk
Slotje in de browserbalk

Tot slot kun je met deze tool checken of je website mobiel-vriendelijk is. Zie je dat er iets niet goed is bij één of meerdere van deze punten? Vraag dan je websitebouwer eens of ze dit kunnen oplossen.

Wil je, naast hoger in Google komen, ook nog eens online geld verdienen met je website? Check dan eens mijn review over de Affiliate Marketing Revolutie Cursus. In die cursus wordt dit stap voor stap uitgelegd.

Leave a Reply