SEMRush is één van de bekendste betaalde SEO-tools. In dit artikel neem ik je mee in de belangrijkste mogelijkheden die de tool biedt.

Zelf maak ik namelijk al jaren gebruik van SEMRush en ben ik er erg tevreden over.

Maar is het voor jou ook de moeite waard om deze tool aan te schaffen? Na het lezen van dit artikel kan je een weloverwogen beslissing hierover maken.

Wat is SEMRush?

Laten we bij het begin beginnen: wat is SEMRush nou precies? Zoals gezegd is SEMRush dus een SEO-tool. De tool bestaat uit meerdere onderdelen die elk weer hun eigen, kleinere tools hebben.

De onderdelen die je in SEMRush kan vinden zijn:

  • SEO
  • Local SEO
  • Advertising
  • Social Media
  • Content Marketing
  • Competitive Research
Onderdelen in SEMRush
Onderdelen in SEMRush

Daarnaast zit er ook nog een Managment-gedeelte in waar je bepaalde websites kunt toevoegen. Daar kan je dan vervolgens meer diepgaandere analyses op loslaten zoals een complete website-audit.

Omdat elk onderdeel meerdere, kleine tools heeft noem ik SEMRush altijd het Zwitserse zakmes onder de SEO-tools. Voor elke SEO-taak zit er een geschikt onderdeel in.

zwitsers zakmes

Ik zal nu wat dieper ingaan op de belangrijkste tools binnen SEMRush zodat je daar een concreter beeld over krijgt.

Organic research

Dit was de eerste tool die ik ooit zag van SEMRush en die mijn interesse wekte naar meer. Ook is het de tool die ik vandaag de dag nog steeds het meeste gebruik.

Om het te gebruiken vul je de URL van een concurrent in in het zoekveld van SEMRush:

Overview

En je krijgt direct een handig overzicht van die website te zien.

Keywords

Zo zie je bijvoorbeeld meteen het onderdeel Keywords staan. Dit is het aantal zoekwoorden waarvoor een website voorkomt in Google.

Dit zegt niet heel veel omdat de positie waarop deze website staat in Google niet wordt meegenomen. Dus de 12 Keywords uit dit voorbeeld kunnen net zo goed allemaal op pagina 2 (of lager) staan in Google. En leveren ze vrijwel geen verkeer op.

Traffic

Naast Keywords staat het onderdeel Traffic. Dat is een inschatting van het maandelijkse aantal bezoekers dat een website krijgt uit Google.

Dit is niet 100% accuraat (ik heb gelukkig iets meer dan 4 bezoekers per maand), maar het is handig om een grove inschatting te kunnen maken van je concurrent.

Traffic Cost

Naast Traffic staat het onderdeel Traffic Cost. Dit geeft een inschatting van de waarde van dit verkeer (als je het binnen zou halen via adverteren in Google Ads).

Stel dat een bepaald zoekwoord je concurrent 10 bezoekers per maand oplevert. Om op datzelfde zoekwoord te adverteren zou je 1 euro per klik moeten betalen in Google Ads. De waarde van dit verkeer is dan dus 10 euro.

Omdat deze statistiek rekening houdt met de waarde van het verkeer is het één van de meest interessante dingen om te bekijken. Door van al je concurrenten de Traffic Cost te bekijken krijg je een veel beter beeld van wie er goed bezig zijn en wie niet.

Branded en Non-branded traffic

Helemaal aan de rechterkant staan Branded en Non-branded Traffic. Branded Traffic geeft aan hoeveel verkeer een website krijgt via de eigen bedrijfsnaam.

Zoekt iemand op ‘Martijn Hoekstra’ en klikt dan op mijn website-resultaat, dan is dat Branded Traffic.

Non-branded Traffic is al het verkeer dat via andere zoekopdrachten binnen komt.

De hoeveelheid Branded Traffic dat een website krijgt zegt dus vooral iets over hoe groot de naamsbekendheid is. Over het algemeen kan je zeggen dat hoe meer Branded Traffic een website heeft, hoe bekender de naam van die website is.

Positions

Naast overview staat het tabblad Positions. Hier kan je alle zoekwoorden zien waarvoor een website in Google voorkomt (en op welke positie).

Dit is enorm handig voor zoekwoordenonderzoek. Je ziet namelijk meteen zoekwoorden waar je concurrent al op scoort. Grote kans dat die voor jou ook relevant zijn.

Standaard worden deze zoekwoorden gesorteerd op Volume, oftewel het aantal zoekopdrachten per maand. Maar je kan net zo makkelijk sorteren op de positie in Google die je concurrent heeft.

Als je daar zoekwoorden ziet staan met een positie tussen 1 en 10, weet je dat je concurrent voor dat woord op de eerste pagina van Google staat. Grote kans dat ze daar dus relevante bezoekers uithalen.

Naast het sorteren van deze data kun je ook gaan filteren. De opties hiervan vindt je bovenaan.

Om alleen de meest relevante zoekwoorden over te houden combineer ik vaak meerdere filters. Zo kan je bijvoorbeeld filteren op zoekwoorden met een positie van 1 t/m 10, die minimaal 100 zoekopdrachten per maand hebben.

Filters in SEMRush gebruiken

Je kan zelfs nog een stapje verder gaan door de Advanced filters te gebruiken. Hiermee kan je bijvoorbeeld alle Branded zoekopdrachten er uit filteren en/of alleen zoekwoorden die een bepaald woord bevatten laten zien.

Verder kan je op nog veel meer zaken filteren zoals CPC, Featured Snippets of hoe moeilijk het is voor een zoekwoord te scoren (keyword difficulty).

Al deze mogelijkheden zorgen ervoor dat SEMRush mijn favoriete tool is voor zoekwoordenonderzoek. Door simpelweg een aantal concurrenten in de tool te gooien heb je al snel een fantastische lijst vol met relevante zoekwoorden.

Traffic Analytics

Traffic Analytics geeft je een overzicht over het totale websiteverkeer van de website die je invoert. Dus niet alleen SEO-verkeer uit Google.

Dit is enorm handig om te kunnen achterhalen hoeveel verkeer een website heeft en hoe ze daar aan komen. Daarmee lijkt deze functie een beetje op SimilarWeb, een tool waarmee dit ook kan.

Overview

Als je een website invoert in deze tool, krijg je een inschatting van het verkeer van die site.

Traffic Analytics in SEMRush

Zo zie je in dit voorbeeld dat Nu.nl in november 2020 62,7 miljoen sessies heeft gehad van 10,3 miljoen unieke bezoekers.

Ook dit is weer handig om jezelf te vergelijken met concurrenten. De cijfers zullen ook hier nooit 100% accuraat zijn, maar het geeft een goede benchmark.

Naast de sessies (Visits) en unieke bezoekers (Unique Visitors) krijg je ook inzicht in het gedrag van deze bezoekers.

Zo kun je zien hoeveel pagina’s bezoekers gemiddeld bekijken onder Pages/Visit.

Onder Avg. Visit Duration zie je hoe lang mensen gemiddeld op de website blijven.

Tot slot kan je het bouncepercentage zien, wat aangeeft hoeveel mensen de website weer verlaten na één pagina te hebben bekeken.

Met deze drie statistieken kan je een aardige inschatting maken van de kwaliteit van bezoekers. En ook dit is weer interessant om te vergelijken tussen jezelf en jouw conurrenten.

Naast de meest recente maand kun je deze statistieken ook bekijken over de afgelopen 6 of 12 maanden in een handige grafiek.

Traffic SourcesJourney

Het meest interessante gedeelte van deze tool is het stuk Traffic Journey/Traffic Sources. Hier kan je namelijk zien waar een bepaalde website zijn bezoekers vandaan haalt.

Traffic Sources in SEMRush

Zo zien we hier dat Nu.nl verreweg zijn meeste bezoekers haalt uit direct verkeer. Dit zijn mensen die rechtstreeks naar de website of app van Nu.nl gaan. Slechts 11% van de bezoekers komt bijvoorbeeld via Google.

Met de SEMRush CI-addon (die wel extra geld kost), is het zelfs mogelijk een complete lijst met websites te krijgen waar de bezoekers vandaan komen.

Gelukkig kan je ook zonder de addon de top-verkeersbronnen zien. Hieronder zie je bijvoorbeeld in één oogopslag wat de belangrijkste verkeersbronnen zijn voor Nu.nl.

Traffic Journey van Nu.nl

Als je meerdere concurrenten ziet die uit een bepaalde website verkeer halen, kan die voor jou ook interessant zijn om mee samen te gaan werken.

Een leuke bonus is dat je ook ziet waar bezoekers naartoe gaan na de website. Zo zie je dat de meeste mensen van Nu.nl naar Google gaan, andere nieuws-sites of naar Facebook.

Paid Search

SEMRush staat bekend als SEO-tool maar kan ook erg waardevol zijn als je gebruik maakt van Google Ads.

Je kan namelijk met SEMRush goed zien op welke zoekwoorden je concurrent adverteert en welke advertentietekst ze gebruiken.

Hierboven zie je bijvoorbeeld dat Zalando op 879 verschillende zoekwoorden adverteert in Google. Daarmee halen ze maandelijks zo’n 207.000 sessies binnen. Naar schatting kost dit verkeer ze ongeveer 116.000 euro per maand.

Ook deze statistieken kan je weer over een langere periode bekijken middels de grafiek.

Zo zie je hierboven dat Zalando in April veel minder aan Google Ads heeft uitgegeven en dat er in November juist flink meer is besteed.

Door zelf concurrenten met deze tool te analyseren kan je dus goed bepalen of Google Ads interessant voor je is. Als veel concurrenten hierop adverteren is die kans vrij groot.

Ook zie je dan meteen de belangrijkste trends door het jaar heen waarmee je alvast rekening kunt houden in je eigen budgetverdeling in Google Ads.

Maar het meest interessante zijn de zoekwoorden en advertentieteksten die je kunt bekijken.

Zo zien we hier dat Zalando adverteert op de eigen merknaam maar ook op termen als schoenen, Nike en sneakers dames.

Door dit voor je eigen concurrenten te checken heb je dus meteen een lijst met super-relevante zoekwoorden voor je eigen Google Ads campagnes.

Door op het groene Ad icoontje te klikken zie je meteen welke advertentie er gebruikt wordt voor elk zoekwoord.

Door goed te kijken wat je concurrenten voor invalshoeken gebruiken kan je veel inspiratie opdoen voor je eigen advertentieteksten.

Maar hoe weet je wat de allerbeste advertenties zijn van je concurrent? Ook hier heeft SEMRush iets handigs voor.

Als je doorklikt op een bepaald zoekwoorden kan je namelijk zien wie hierop heeft geadverteerd en met welke advertentie.

Als je hier een advertentie tussen ziet die al maanden loopt, is dit waarschijnlijk een succesvolle advertentie voor die website. Test zelf een vergelijkbare advertentie en doe je voordeel met deze informatie.

Keyword Gap

Met de Keyword Gap tool kan je achterhalen op welke zoekwoorden meerdere van je concurrenten hoog staan in Google.

Als meerdere concurrenten verkeer halen uit bepaalde zoekwoorden, is de kans natuurlijk groot dat die ook voor jou relevant zijn.

Om de tool te gebruiken vul je je eigen website en twee of meer concurrenten in.

Zo krijg je direct een lijst met zoekwoorden waarvoor je concurrenten in Google staan maar jij niet.

Omdat Google posities op pagina 2 en lager niet zo interessant zijn, kunnen we dit lijstje verfijnen door een Advanced Filter te gebruiken.

Zo zien wel alleen de zoekwoorden waarvoor concurrenten in de top 10 van Google staan.

Hiermee heb je snel een hele relevante lijst met zoekwoorden om zelf ook content over te gaan schrijven.

Keyword overview

Naast het tot in detail analyseren van je concurrenten kun je ook een traditioneel zoekwoordenonderzoek met SEMRush doen.

Vul hiervoor simpelweg een zoekwoord in in de bovenste balk van SEMRush.

Vervolgens krijg je direct de belangrijkste statistieken van dat zoekwoord te zien.

Je ziet meteen hoe vaak een bepaald woord gezocht wordt (Volume), en hoe moeilijk het is om hiervoor hoog in Google te komen (Keyword Difficulty).

Daarnaast krijg je de kosten per klik te zien in Google Ads (CPC) en hoe hoog de concurrentie daar is (Com.).

Maar de echte kracht van de Keyword Overview tool zit hem in het makkelijk vinden van gerelateerde zoekwoorden.

Zo kan je aanverwante zoekwoorden vinden via Keyword Variations. Ook zie je welke vragen men over dit onderwerp stelt in Google (Questions).

Bij related keywords kan je nieuwe ideeën opdoen die niet letterlijk je ingevulde zoekwoord bevatten, maar misschien toch interessant zijn.

Zo kan je met één zoekwoord een lijst van honderden of duizenden andere relevante zoekwoorden maken.

Alle zoekwoorden die je wil opslaan kan je namelijk gemakkelijk in een lijst bewaren binnen SEMRush. Als je klaar bent kan je die in één keer exporteren zodat je alles op één plek hebt. Ideaal.

Keyword magic tool

Als je liever gewoon meteen een lange lijst met zoekwoorden wil gebruik van de Keyword Magic Tool.

Vul hier een zoekwoord in en je krijgt direct de gehele lijst te zien (variaties, vragen en gerelateerde zoekwoorden).

Keyword magic tool in SEMRush

Als ik hier bijvoorbeeld het zoekwoord “online marketing” invul, krijg ik een lijst van bijna 15.000 zoekwoorden rond dit thema.

Dat is extreem veel, maar gelukkig kan er ook hier makkelijk gesorteerd en gefilterd worden door de opties bovenaan te gebruiken.

Je zult met deze tool in ieder geval nooit meer moeite hebben om nieuwe, relevante zoekwoorden te vinden.

Keyword difficulty

Veel zoekwoorden kunnen vinden is handig, maar in de praktijk zal het niet haalbaar zijn om voor al die woorden hoog te gaan scoren in Google.

Om te bepalen wat je kansen zijn is de Keyword Difficulty bedacht. Hiermee kan je namelijk precies zien (op een schaal van 1 tot 100) hoe moeilijk het is om hoog in de zoekresultaten te komen voor (vrijwel) elk zoekwoord.

Vul om te beginnen het zoekwoord waarvoor je hoog in Google wil staan in. Je kan ook direct meerdere zoekwoorden invullen.

Onder de kolom KD % zie je meteen hoe moeilijk het is om te scoren op een zoekwoord. Maar wat is een goede score? SEMRush zelf geeft daarvoor de volgende richtlijn:

Boven 80%: hoge moeilijkheid

Om voor dit zoekwoord te scoren zal je stevig moeten investeren in SEO. Voor een (relatief) nieuwe of kleine website kan je dit zoekwoord beter links laten liggen. De concurrentie is waarschijnlijk te sterk om in de top 10 te komen op korte termijn.

60%-80%: gemiddelde moeilijkheid

Iets makkelijker om op te scoren dan de voorgaande categorie. Let wel dat jouw website enige autoriteit moet hebben in de markt om voor dit zoekwoord op pagina 1 van Google te komen.

Onder 60%: lage moeilijkheid

Voor deze zoekwoorden heb je de grootste kans om hoog in Google zoekresultaten te komen. Deze zijn wel het moeilijkst om te vinden. Een zoekwoord met een moeilijkheid onder de 60% en een redelijk zoekvolume zijn het meest interessant om mee aan de slag te gaan.

Position tracking

Een andere functie die ik vrijwel dagelijks gebruik is Position Tracking. Met deze tool kan je namelijk bijhouden op welke positie in Google jouw website staat.

Je geeft hiervoor simpel je domeinnaam en de zoekwoorden die je wil meten op.

Vervolgens krijg je een dagelijkse update over je posities in Google.

Je kan hier ook e-mail-alerts voor instellen voor grote stijgingen of dalingen. Als mijn website in de top 3 of top 10 komt voor een bepaald zoekwoord krijg ik daar automatisch een mailtje van. Ook als één van mijn zoekwoord buiten de top 10 valt krijg ik een melding.

Zo kan je direct actie ondernemen als dat nodig is. Ten slotte vind ik ook de app erg handig. Zo kan ik op elk moment van de dag even mijn posities in Google checken.

Site audits

De site audit is één van de functies die ik het meest gebruik in SEMRush.

Met deze tool kan je gemakkelijk je hele website scannen op technische SEO-problemen die je vindbaarheid in de weg staan.

Ook krijg je waarschuwingen (warnings) van punten die wellicht ook gefixt moeten worden.

Hiermee heb je dus binnen no-time een lijst met verbeterpunten voor je website. Ook kan je gemakkelijk de prioriteit van deze punten bepalen door te kijken naar de categorie (error, warning of notice) en hoe vaak een issue op jouw site voorkomt.

Bovendien draaien deze scans automatisch als je ze eenmaal hebt ingesteld. Erg handig!

SEO content template

Content schrijven voor SEO kan soms lastig zijn. Want hoe weet je of je content ook echt goed genoeg is om hoog in Google te komen?

Hier helpt het SEO content template bij. Je voert eerst het zoekwoord in waarvoor je content schrijft. SEMRush doet vervolgens een analyse van de huidige top-10 zoekresulaten op dat zoekwoord.

Hier uit volgen dan tips om zelf even goede (of betere) content te maken.

Je krijgt tips voor woorden om in je content te verwerken, backlinks, leesbaarheid en tekstlengte. Een goede check om even uit te voeren voordat je nieuwe content publiceert.

Linkbuilding

De laatste tool die ik nog wil uitlichten is linkbuilding. Het verkrijgen van de juiste links is namelijk enorm belangrijk voor hoge posities in Google.

Deze tool helpt je bij het vinden van die links. Je kan sowieso van elke website zien welke links ze hebben via het Backlink Analytics gedeelte.

Hier kan je altijd concurrenten mee analyseren en zelf ook achter deze links aangaan voor je eigen website.

Maar je kan het ook serieuzer aanpakken met de Linkbuilding-tool.

Vul daar de zoekwoorden in waarvoor je wil scoren en één of meerdere concurrenten.

Vervolgens gaat SEMRush automatisch op zoek naar geschikte links. Deze haalt de tool uit de websites die nu scoren voor dit zoekwoord en uit de opgegeven concurrenten. Grote kans dus dat dit voor jou relevante links zijn.

Vervolgens kan je door deze lijst heen lopen en relevante links toevoegen aan je lijst om te benaderen.

Als je ergens een link hebt verdiend, wordt dit ook opgepakt door de tool. Zo weet je altijd wat de status is en heb je al je linkbuilding op één plek staan.

SEMRush vs andere tools

Als je tot zo ver hebt gelezen heb je waarschijnlijk al een aardig beeld van SEMRush gekregen. Maar natuurlijk zijn er ook andere tools.

Als we kijken naar alles-in-1 SEO-tools zijn er een aantal andere opties. De belangrijkste daarvan zijn Ahrefs, Moz en Majestic.

Ahrefs heb ik nog geen ervaring mee maar heb ik veel positieve verhalen over gehoord. Dat zou mijn eerste alternatief zijn voor SEMRush om te gaan proberen.

Moz is makkelijker in gebruik dan SEMRush maar mist ook veel van de functionaliteiten. Voor mij persoonlijk was deze tool te beperkt.

Verder is Majestic een mooie tool, maar ook wat aan de technische kant. Met name op gebied van links is dit een goede tool, maar als algemene SEO-tool is het iets te complex.

Van alle SEO-tools die ik geprobeerd heb vindt ik dat SEMRush het meest complete pakket biedt. Ik gebruik dan ook niet voor niets deze tool al jaren 🙂

Prijzen en pakketten

Uiteraard zijn de kosten een belangrijke factor als je overweegt om SEMRush aan te schaffen. De tool is een alleskunner maar is daardoor niet goedkoop.

De actuele pricing is hier te vinden. Op het moment van schrijven ziet dat er zo uit.

Veelgestelde vragen

Hieronder nog enkele veelgestelde vragen over SEMRush en mijn antwoorden daar op:

Wat kost SEMRush?

Omgerekend kost het Pro pakket ongeveer 98 euro per maand, het Guru pakket 189 euro en het Business pakket 370 euro per maand.

Wat kan je allemaal met SEMRush?

Vrijwel alle SEO-taken kan je met SEMRush uitvoeren. Denk o.a. aan zoekwoordenonderzoek, linkbuilding en technische audits.

Hoe gebruik je SEMRush?

In deze review behandel ik de meest gebruikte tools binnen SEMRush en laat ik je precies zien hoe ze werken.

Kan ik SEMRush ook gratis gebruiken?

Jazeker! Je kan gratis een beperkt aantal keer SEMRush gebruiken. Ook is er de mogelijkheid om gratis 7 dagen de volledige versie te proberen.

Conclusie

Zoals je merkt ben ik zelf erg happy met SEMRush. Het is al jaren mijn meest gebruikte SEO-tool en dat zal voorlopig ook zo blijven.

Iedereen die serieus met SEO aan de slag wil zou ik dan ook aanraden om SEMRush zelf eens uit te proberen.

Via deze link kan je een gratis proefperiode van 7 dagen starten.

Ga zelf aan de slag met de verschillende tools en je zult er snel genoeg achter komen of SEMRush voor jou ook een meerwaarde is.