Secret Society Mastermind Review

Timothy Marc (of Timothy Richardson zoals hij echt heet) is een online ondernemer uit Australië. Hij is oprichter van Secret Society Mastermind (SSM), een cursus en community waarin je leert een online business te bouwen.

Wellicht ben je op deze pagina terecht gekomen om meer info te vinden over Timothy Marc en/of zijn Secret Society Mastermind.

In deze Secret Society Mastermind review zal ik je wat meer achtergrondinformatie geven over Tim en zijn cursus/community. Ik ben zelf in 2013 lid geworden van deze community en kan daarom een goed beeld hierover geven.

Ook ben ik naar de events in Bulgarije en Las Vegas geweest en heb daar veel mensen uit de community gesproken. Laten we beginnen.

Natural Tim

Om te begrijpen wat SSM precies inhoudt, is het handig om eerst meer te weten over de oprichter Timothy Marc.

Ik kwam Tim voor het eerst op het spoor toen hij werkte als dating coach. Dit deed hij voor Real Social Dynamics (RSD), een bedrijf dat jonge mannen leert om vrouwen te versieren.

In die periode stond hij bekend als Natural Tim. Dit was omdat hij, in tegenstelling tot andere coaches (zoals Jeff Allen en Julien Blanc) altijd voorstander is geweest van een natuurlijke manier van daten.

Uiteindelijk resulteerde dit in zijn eigen DVD-cursus: The Flawless Natural Method.

In deze periode heeft Tim een grote schare volgers opgebouwd, voornamelijk via zijn e-mail-lijst. Daarnaast wist hij, met hulp van RSD zijn cursus tot een groot succes te maken.

Toen hij besloot uit RSD te stappen heeft hij deze vaardigheden meegenomen voor zijn volgende onderneming. Want naast daten zijn jonge mannen (zijn doelgroep) vaak ook geïnteresseerd in iets anders: geld verdienen.

PS: voor een inkijkje in deze wereld is het boek The Game van Neil Strauss een aanrader.

Tim’s online ondernemingen

Tim heeft verschillende bedrijven geprobeerd voordat hij begon met het verkopen van SSM.

Het eerste bedrijf was het ontwikkelen van apps. Dat zat ongeveer zo in elkaar:

  1. Benader zoveel mogelijk bedrijven die behoefte hebben aan een app. Voornamelijk via koude emails.
  2. Als er een opdracht binnen is, laat de app dan bouwen door freelancers tegen lage kosten (outsourcing).
  3. Pure winst.

Dit is natuurlijk een versimpelde weergave, maar wel de kern van het businessmodel. Ditzelfde concept paste hij ook toe op zijn andere bedrijven.

Dit waren er een aantal, maar de meest noemenswaardige was Samurai Sales Videos. Met dit bedrijf verkocht Tim geanimeerde salesvideo’s voor bedrijven. Na enkele maanden verkocht hij dit bedrijf via veilingssite Flippa.

Niet lang daarna begon hij met de eerste versie van Secret Society Mastermind.

Secret Society Mastermind

In totaal heeft SSM 7 keer gelopen. De cursus ging namelijk maar 1 keer per jaar open en daar werd altijd naartoe gewerkt met een productlancering.

Zelf stond ik rond SSM 2 op de mailinglijst van Tim en kreeg daar de lancering mee. Ik woonde toen nog bij mijn ouders en besloot het aanbod aan mij voorbij te laten gaan. Vooral vanwege de hoge prijs, dat was destijds rond de 1000 euro.

Het jaar daarna (2013 als ik het goed heb) was het echter allemaal anders. Ik was inmiddels verhuisd naar een kleine studentenkamer in Utrecht en werkte in mijn eerste fulltime baan.

Ook deze keer was er via de e-maillijst toegewerkt naar de lancering van de nieuwe jaargang van SSM. Op mijn kamer zat ik op een avond naar de countdown timer te kijken op de website.

De timer sprong op 0 en de prijs van de cursus werd onthuld: 2000 euro. Dat was even wat meer dan ik had verwacht. Na een minuut of 5 nadenken besloot ik het gewoon te doen. Ik kocht de cursus en was binnen.

Instructors

Eenmaal binnen kwam ik in een cursus terecht met de bekende opzet. Er waren verschillende modules met daarin video’s. Bij elke video zat ook een worksheet met daarin de samenvatting en actiepunten.

Je kreeg verder niet alle video’s in één keer, maar elke week kwamen er 1 of meerdere video’s beschikbaar. Op die manier was iedereen bij hetzelfde onderdeel en werd het makkelijker om elkaar te helpen.

In de video’s kreeg je instructies van Tim, maar ook van een aantal andere instructeurs. Dit waren gasten die al een business hadden lopen en advies gaven over specifieke onderdelen (bijvoorbeeld voorstellen maken, of SEO).

Over het algemeen waren de video’s prima en leerde ik er veel van. Wel waren een aantal video’s vrij langdradig of met teveel opvulling. Een introductievideo waarin niks concreets werd verteld kon rustig een half uur duren.

In die tijd ben ik mijn bedrijf begonnen in het maken van WordPress websites voor kleine ondernemers: Pauw Webstudio. Een vriend van mij maakte een logo en visitekaartjes voor me en ik maakte een eigen website.

Deze business heb ik een paar jaar gehad met wisselend succes. Ik mailde mensen met een gratis website-scan om aan klanten te komen. Dit lukte redelijk, maar het was ook een moeizame weg.

Uiteindelijk besloot ik hiermee te stoppen en mij weer fulltime te richten op mijn baan als online marketeer. In tegenstelling tot veel andere leden vond ik mijn baan nooit vervelend, dus dat zal er iets mee te maken hebben gehad 😉

SSM events

Naast de cursus zelf werd er ook altijd een jaarlijks event georganiseerd. Ook hier liet de eerste schieten (dit was in Mykonos, Griekenland). Naderhand hoorde ik allemaal positieve verhalen hierover en kreeg ik het gevoel wel iets gemist te hebben.

Het jaar erop besloot ik wel te gaan en dit was naar Bulgarije. Hier zaten we een paar dagen in een ski-gebied en alles was geregeld. Je kon drie keer per dag met elkaar eten (onbeperkt buffet!), en er waren allerlei activiteiten om te doen. We hebben bijvoorbeeld een middag rondgereden op sneeuwscooters, wat heel tof was.

Daarnaast waren er sessies om aan je bedrijf te werken en presentaties van Tim en de anderen.

Verder waren er vooral heel veel ontmoetingen met de andere leden. Er was al snel een klik met de rest. Al met al was dit echt één van de tofste events waar ik bij ben geweest.

Het jaar daarna stond Las Vegas op de planning. Ook dit was een enorm leuk event om bij te zijn. Samen met mijn vriendin maakte ik een roadtrip door Californië waarna we zijn geëindigd met dit event.

Dit event was wat minder knus en gezellig dan Bulgarije, maar een stuk grootser aangepakt. We zaten in het prachtige Venetian hotel en er waren dit keer ook externe sprekers bij (zoals Neil Patel).

Ook dit event heb ik erg van genoten en was absoluut de moeite waard.

Kritiek op Tim en SSM

Mijn ervaringen met Tim en SSM waren eigenlijk vooral positief. De cursus zelf was goed en leerzaam. Maar vooral de community was erg tof om deel van uit te maken.

Een groot nadeel is alleen: het is uiteindelijk niet gelukt een succesvolle business op te zetten. En achteraf gezien is het ook niet realistisch geweest om dat te verwachten.

Er komt simpelweg veel bij kijken als je je eerste bedrijf start. Dit gaat met veel vallen en opstaan en dat is ook logisch.

Dat is meteen ook het grootste punt van kritiek: er wordt veel geld voor een cursus gerekend aan jonge mannen die hier maar al te graag in duiken. Er wordt namelijk beloofd dat je een ‘freedom business’ gaat opzetten die je een leven vol vrijheid, plezier en avontuur oplevert.

Feit is helaas wel dat dat de meeste deelnemers niet lukt. Ik denk oprecht dat 90 tot 95% van de deelnemers geen succesvolle business hebben opgezet. De mensen die dit wel is gelukt, waren er zonder deze cursus er ook wel gekomen (denk ik). Uiteindelijk hangt alles van jou als persoon af (zeker in de opstartfase).

Verder stuitte ik laatst op dit artikel. Hierin wordt ook forse kritiek geleverd. Zo zou Tim zijn verleden bij RSD achterhouden, mensen misleiden en zelfs een sociopaat zijn.

Daarnaast zou de community alle kenmerken hebben van een cult.

Hoewel ik het niet 100% eens ben met het artikel, zijn delen er van zeker wel waar.

Zo is een prominent lid van de community (waar Tim zelfs meerdere video’s mee had opgenomen) min of meer verbannen/verdwenen. Deze persoon (ik zal de naam niet noemen) werkte een tijdje intensief met Tim samen als community manager.

Na een tijdje heeft Tim hem dus verbannen en min of meer laten verdwijnen zonder daar een woord over te vertellen. Die persoon had namelijk kritiek geleverd over hoe het er in de community aan toe ging.

Negativiteit werd namelijk niet getolereerd. Er zijn namelijk nog meer mensen verbannen die kritiek hadden.

Verder was het ook altijd volledig je eigen schuld als je geen succesvolle business wist te bouwen. Het lag nooit aan de cursus of aan Tim. Hier kan ik iets meer in mee gaan, maar erg fraai is het allemaal niet.

Conclusie en beoordeling

Al met al heb ik een dubbel gevoel bij de SSM. Laat ik voorop stellen dat ik geen spijt heb van de aanschaf en het zo weer had gedaan.

Daarnaast heb ik enorm veel geleerd, toffe events meegemaakt en interessante mensen ontmoet. Allemaal erg positieve punten.

Daar staat tegenover dat ik dus geen succesvolle business heb weten te starten door deze cursus. Al vind ik ook niet dat je dat kunt verwachten.

Helaas wordt de cursus wel zo gepromoot. Je zet een bedrijfje op dat geld oplevert en vervolgens hoef je niks meer te doen. Dat plaatje is veel te rooskleurig en dat is jammer.

Daarnaast heb ik ook een slecht gevoel over het verbannen van mensen met kritiek. Dat is nou niet bepaald een teken van een open en eerlijke community.

Al met al zou ik de cursus wel aanraden, zij het voorzichtig. Als je de financiële middelen hebt en je kan het je veroorloven dat het uitloopt op een mislukking kan je alleen maar winnen.

Voor de meeste mensen is het aanschafbedrag gewoon veel geld (bij mij was het 2000 euro, maar later is de prijs hoger geworden). Daarnaast is de kans dat je er winst op maakt gewoon laag.

Denk dus goed na voordat je begint aan SSM of een vergelijkbare cursus. Results may vary.

Leave a Reply