Ik ben Martijn Hoekstra en ben sinds (ongeveer) 2010 bezig met online marketing. Op deze pagina deel ik mijn verhaal zodat je een idee krijgt over de persoon achter deze website šŸ™‚

Het begin

Ik kwam voor het eerst in aanraking met online marketing in 2008. In die tijd was ik net gestopt met mijn studie journalistiek in Utrecht.

Het schrijven van artikelen vond ik leuk om te doen, maar al het andere totaal niet. Bij de start van de studie werd ons verteld dat de helft van de studenten in de zaal er volgend jaar niet meer zou zitten. Ik bleek bij die helft te zitten šŸ˜‰

Ik schreef me uit en pakte de bus terug naar Hoofddorp (waar ik toen nog woonde). Op dat moment dacht ik: “hier kom ik niet meer terug”.

Na wat oriƫnteren kwam ik op een nieuwe studie: Digitale Communicatie. In deze studie kwam programmeren, designen en online marketing aan bod. Dat leek me wel wat.

In eerste instantie zou ik deze studie in Den Haag gaan volgen. Dat ging uiteindelijk niet door omdat er te weinig aanmeldingen waren. Toen kwam ik wederom in Utrecht terecht, nota bene in hetzelfde gebouw als Journalistiek.

Tijdens deze studie kwam ik achter een aantal dingen. Ik kan niet designen, en al helemaal niet programmeren. Een carriƫre als designer of developer zat er dus niet in.

Het online marketing deel vond ik eigenlijk al snel het meest boeiend. Het ontwerpen en bouwen van een website is leuk. Daar ook echt leads, verkopen en zichtbaarheid mee behalen is nog veel leuker.

Ik heb het vier jaar ontzettend naar mijn zin gehad en aan leuke projecten mogen werken. Tijdens mijn stages kreeg ik de smaak helemaal te pakken.

De eerste stage was bij een kleine uitgeverij waar ik een plan van aanpak voor maakte voor online marketing. Hier merkte ik hoe tof het was om dingen te optimaliseren en daar resultaten van te zien.

Mijn afstudeerstage bracht me bij een linkbuilding partij. Hier heb ik fulltime linkbuilding gedaan en tussendoor mijn scriptie geschreven. Daar leerde ik hoe je aan links van externe websites komt en wat de impact daar van is op je posities in Google.

Afgestudeerd šŸ™‚

Aan de slag

Na mijn linkbuilding-avontuur en mijn afstuderen wilde ik even rustig de tijd nemen om me te verdiepen in een mogelijke baan. Even een paar maandjes rustig aan doen.

Binnen twee maanden werd ik benaderd door een online marketing bureau in Utrecht. Na een paar leuke gesprekken werd mij een contract aangeboden. Mijn eerste echte fulltime baan.

Daar ging ik vervolgens verder hoe ik bij mijn afstudeerstage was geƫindigd. Weer aan de slag met linkbuilding.

Na een jaar fulltime linkbuilding was de rek er uit. Ik leerde voor mijn gevoel niets nieuws meer, en alle dagen waren meer van hetzelfde. Ik besloot er mee te stoppen.

Online geld verdienen?

Toen mij eerste baan op zijn einde liep, kwam ik in aanraking met de online geld verdienen niche.

Toen waren er nog heel weinig mensen in Nederland die daar mee bezig waren. Maar vanuit het buitenland (met name de VS) waren er genoeg guru’s die allerlei cursussen verkochten om snel en veel online geld mee te verdienen.

Na veel video’s, blogs en zelf dingen proberen besloot ik een cursus te gaan kopen.

Ik stond al een tijdje op de mailinglijst van Timothy Marc, een online ondernemer uit Australiƫ. Elk jaar opende hij de deuren van zijn online cursus en community: Secret Society Mastermind.

Geheel volgens het boekje deed hij jaarlijks een dikke lancering om de cursus te verkopen. Uiteindelijk zat ik s’avonds laat naar een countdown-timer te staren op zijn website.

Zodra de timer op 0 zou gaan, zou de prijs van de cursus verschijnen en een button om deze aan te schaffen. De timer sprong op 0 en er verscheen ‘997 euro’ op het scherm.

Veel geld, en eigenlijk veel meer dan ik had verwacht. Ik heb vervolgens 5 minuten getwijfeld en heb toch de cursus gekocht. Mijn gedachte was: ‘als ik nooit in mezelf investeer, gaat het sowieso niet lukken’. Buy now šŸ™‚

Gelukkig bleek de cursus het geld dubbel en dwars waard te zijn. De cursus zelf was erg uitgebreid en goed. Maar de community die er bij zat, was echt goud waard.

Deze community bestond uit mensen uit allerlei landen. Iedereen was grofweg 18 tot 25 jaar. En iedereen had hetzelfde doel: online geld verdienen.

Ook werden er enorm veel succesverhalen en faalmomenten gedeeld in de besloten Facebook-groep. Super leerzaam en motiverend.

Bij een eigen business horen natuurlijk visitekaartjes

Face to face ontmoetingen

Naast deze cursus en community, werd er ook elk jaar een groot event georganiseerd. Hierbij werd er een toffe locatie gekozen om als community samen te komen.

Het jaar dat ik met de cursus bezig was zou de reis naar Mykonos (Griekenland) gaan. Goed betaalbaar en natuurlijk erg leuk om eens te doen.

Na lang twijfelen besloot ik toch niet te gaan. Ik vond het enorm spannend om naar het buitenland te vliegen om een week met vreemden door te brengen. Daarnaast liep mijn webdesign business die ik had opgezet nog niet goed genoeg om de reis van te betalen.

Ik vond dat ik wel genoeg verdiend moest hebben met mijn nieuwe business om mezelf te belonen. Dat was niet zo, dus ik bleef thuis.

Het jaar daarna had ik wel een beetje spijt van deze beslissing. De mensen die wel geweest waren vonden het allemaal geweldig en hadden er veel waarde uit gehaald.

Toen de volgende reis werd aangekondigd heb ik dus besloten om deze keer wel te gaan. De bestemming: Bulgarije.

Ik sprak met twee andere Nederlanders af op Schiphol om samen daar naartoe te gaan. We hadden al veel online contact gehad, dus eigenlijk konden we het meteen goed vinden met elkaar.

We boekten tijdens onze overstap snel een goedkope kamer (50 euro voor drie man) en we waren op weg.

De rest van de reis was helemaal top. Niet eens zozeer vanwege de bestemming (een nieuw skigebied in Bulgarije). Maar wel vanwege alle mensen. Iedereen had wel een tof verhaal te delen.

Sommigen waren al enorm succesvol in het online geld verdienen, anderen niet. Maar iedereen had een positieve instelling en probeerde elkaar zo goed mogelijk te helpen.

De hele SSM Bulgarije groep

EƩn of twee jaar daarna gingen we naar Las Vegas met dezelfde groep. Daar wilde ik sowieso al eens naartoe, dus de keuze was snel gemaakt. Samen met mijn vriendin Eva heb ik toen een roadtrip gemaakt door Californiƫ. De roadtrip sloten we af met het event in Las Vegas.

Deze reis was minstens zo tof als die naar Bulgarije. Het enige nadeel was wel dat mijn webdesign business nog steeds niet heel lekker liep. Ik had wel opdrachten, maar deze waren onregelmatig en voor relatief kleine bedragen.

Op het SSM Las Vegas event

Ook merkte ik dat de klanten die het minste betaalden, vaak de meeste zorgen opleverden. Toen een klant tijdens mijn reis continue bleef mailen en bellen met aanpassingen voor haar website besloot ik: dit moet anders.

Weer fulltime aan de slag

Ik stopte met mijn webdesign business en besloot weer fulltime aan de slag te gaan in de online marketing. Ik was tijdens mijn business wel gewoon blijven werken, maar wel 4 dagen in plaats van 5.

Ik kon aan de slag bij een jong bureau dat zich richtte op WordPress en online marketing. Hier specialiseerde ik mij in adverteren op Google (Google Ads).

Nieuwe uitdaging bij een online marketing bureau

Al redelijk snel was ik verantwoordelijk voor verschillende Google Ads accounts. Ik had een nieuwe, leuke uitdaging gevonden.

Uiteindelijk stopte dit bureau met het aanbieden van online marketing diensten. Gelukkig kon ik de overstap maken naar zusterbedrijf ODIV, waar ik nu verantwoordelijk ben voor alle SEO en SEA klanten.

De Affiliate Marketing Revolutie

Naast mijn baan (waar ik erg happy mee ben), vind ik het wel tof om een eigen project te hebben.

Toen ik online Jacko Meijaard en de Affiliate Marketing Revolutie vond, trok dat meteen mijn aandacht.

Het viel me namelijk meteen op dat Jacko:

  1. Enorm succesvol is in affiliate marketing en zijn resultaten openlijk deelt
  2. Een enorm nuchter persoon is (in tegenstelling tot eigenlijk iedere andere ‘guru’)
  3. Een cursus aanbiedt waarin je de basis van affiliate marketing kan leren voor maar 47 euro. Je kunt deze zelfs voor 1 euro uitproberen.

Vooral door dat laatste realiseerde ik me dat Jacko zijn inkomen niet hoeft te verdienen met zijn cursus. Dat is slechts een bijkomend voordeel. Door de lage prijs is het voor iedereen toegankelijk.

Ik schafte te cursus aan en ging aan de slag.

affiliate marketing revolutie
De Affiliate Marketing Revolutie cursus van Jacko Meijaard

Na verschillende affiliate websites geprobeerd te hebben besloot ik te gaan voor mijn eigen website: MartijnHoekstra.com.

Ik ben inmiddels al ongeveer 10 jaar bezig in online marketing en wil nu ook graag delen wat ik heb geleerd. Daarnaast geloof ik dat affiliate marketing voor veel mensen een goede manier kan zijn om online geld te verdienen.

Door consistent te bouwen aan je eigen website, wordt het mogelijk hier ook een inkomen mee te verdienen. Ik geloof niet in snel rijk worden op het internet, maar wel in dat consistent werken beloont wordt.

Op deze site deel ik daarom wat ik geleerd heb, de fouten die ik gemaakt heb en hoe jij aan de slag kunt gaan.