De juiste zoekwoorden vinden is essentieel om succes te hebben met SEO. Door de juiste zoekwoorden te kiezen en hier content voor te maken kan je elke maand meer bezoekers naar je website trekken.

Er zijn daarom ook diverse tools verkrijgbaar om zoekwoorden mee te vinden. Long Tail Pro is daar één van.

In deze Long Tail Pro review laat ik zien hoe deze tool werkt en of deze jouw geld waard is.

Wat is Long Tail Pro?

Long Tail Pro is een SEO-tool die je helpt bij zoekwoordenonderzoek.

De tool helpt je om gemakkelijk zoekwoorden met lage concurrentie te vinden. Dit levert bezoekers op met een grote kans op conversie, ongeacht in welke markt je zit.

Ook kan je deze tool gebruiken om je concurrenten in Google te onderzoeken. Zo kan je bijvoorbeeld achterhalen op welke zoekwoorden je concurrenten scoren in Google. Dit geeft je waardevol inzicht in de SEO-strategie van je concurrentie.

Je krijgt ook een moeilijkheidsgraad te zien bij de zoekwoorden zodat je meteen weet hoe makkelijk (of moeilijk) het is om boven je concurrent te gaan komen in Google.

Een andere handige feature van Long Tail Pro is de rank tracker. Hiermee kan je bijhouden wat je positie is voor verschillende zoekwoorden. Dit wordt dagelijks bijgewerkt zodat je mooi je voortgang op SEO-gebied kunt meten.

Wat zijn long tail zoekwoorden?

Je hebt de term misschien wel eens gehoord: long tail zoekwoorden. Maar wat zijn dit precies?

Long tail zoekwoorden zijn zoekopdrachten in Google die uit 3 of meer woorden bestaan. Daarmee zijn dit meestal de wat specifiekere zoekopdrachten van mensen die al goed weten waar ze naar op zoek zijn. Dit is ruim 70% van alle zoekopdrachten.

Het tegenovergestelde zijn short tail zoekwoorden. Dit zijn kortere zoekopdrachten van 2 woorden of minder. Deze zijn vaak juist wat algemener. De mensen die deze zoekopdrachten doen zijn vaak wat meer oriënterend maar nog niet erg koopgericht. Dit is ongeveer 30% van alle zoekopdrachten.

Long Tail Pro helpt je dus om die long tail zoekwoorden (die het meest interessant zijn voor je bedrijf) te vinden.

Verschil long tail en short tail zoekwoorden

Van die long tail zoekwoorden zijn er enorm veel. Er zijn namelijk talloze manieren om naar dezelfde dienst of product te zoeken.

Daarentegen zijn er vaak maar een handvol short tail zoekwoorden in een markt. Dit zijn de woorden die je over het algemeen ook makkelijk zelf kan bedenken. Bijvoorbeeld “jouw product + kopen”.

Deze short tail zoekopdrachten worden honderden of duizenden keren per maand gezocht en de concurrentie is daarom ook hoog.

De long tail zoekwoorden zijn zo interessant omdat deze minder voor de hand liggen en een hogere kans op conversie hebben. Wel hebben ze meestal minder dan 100 zoekopdrachten per maand.

Daarom is belangrijk om zoveel mogelijk relevante long tail zoekwoorden te ontdekken waar je vervolgens weer content voor kan maken op je website. Voor hoe meer van deze zoekwoorden je hoog in Google komt, hoe meer gerichte bezoekers naar jouw website zullen komen.

Zoekwoorden ontdekken met Long Tail Pro

Dit is waar Long Tail Pro je kan helpen. Laten we beginnen met het vinden van waardevolle zoekwoorden.

Als voorbeeld gebruik ik hier als uitgangspunt het zoekwoord ‘schoenen kopen’. Allereerst vullen we dit zoekwoord in bij Seed Keywords.

Vervolgens geeft Long Tail Pro op basis van wat je hebt ingevuld een lijst met interessante long tail zoekwoorden.

Dit kan overweldigend lijken maar dat valt enorm mee. Het belangrijkste om naar te kijken is de statistiek Avg. KC. Dit geeft namelijk aan hoe moeilijk het is om voor dit zoekwoord te gaan scoren in Google. Hoe lager dit getal is, hoe groter je kansen hiervoor zijn. Focus dus op de zoekwoorden met een lage KC.

Daarnaast zie je ook Volume staan. Dit is het aantal keer dat dit woord wordt gezocht in Google. In het ideale geval heb je dus een lage KC en een hoog Volume. Dat zijn de meest interessante zoekwoorden om iets mee te doen.

SERP analyse

De tweede functie van Long Tail Pro is de SERP analyse. SERP staat voor Search Engine Results Page. Oftewel; de zoekresultaten-pagina van zoekmachines als Google.

Zo kan ik bijvoorbeeld kijken hoe de zoekresultaten er uit zien voor ‘schoenen kopen’. Vergeet hierbij niet de tool op NL en Netherlands te zetten.

Vervolgens krijg je enorm veel informatie over de zoekresultaten voor dit zoekwoord.

Zo zien we links boven dat het zoekwoord ‘schoenen kopen’ 4400 keer per maand wordt gezocht in Google.

Ook zien we dat de moeilijkheidsgraad door de tool wordt geschat op 38 (uit 100).

De sterkste website op dit zoekwoord is Bol.com. Verder zien we dat de zoekresultaten vooral bestaan uit organische SEO-resultaten en dat er ook Ads te zien zijn.

Maar de tool geeft nog meer details.

Iets verder naar onder krijg je namelijk alle websites te zien die in de top-10 zoekresultaten staan. Ook hier kan je het beste kijken naar KC, die geeft aan hoe sterk de website is. Hoe hoger, hoe sterker. Vergelijk dit dan ook met je eigen website om in te schatten of het zin heeft op dit zoekwoord in te zetten of niet.

Rank Tracker

De Rank Tracker is ook erg handig. Om te beginnen vul je de zoekwoorden in waarop je wilt scoren, en je website-URL.

Vervolgens krijg je daaronder een dagelijkse update van je positie voor dat zoekwoord. Simpel en doeltreffend.

Backlink Analysis

De laatste functie de Long Tail Pro te bieden heeft is de Backlink Analysis. Hiermee kun je elke website analyseren en zien welke links ze hebben.

Handig om bijvoorbeeld je concurrenten mee te analyseren en te zien wie naar ze linkt. Vervolgens zou je deze websites kunnen benaderen om zelf ook links van te gaan krijgen.

Vergelijkbare tools

Er zijn andere tools die precies dezelfde functies hebben zoals SEMRush en Ahrefs. Die tools geven nagenoeg dezelfde resultaten en zijn daarnaast veel uitgebreider. Als je een alles in één SEO-tool zoekt zou ik die dan ook eerder aanraden.

Wil je enkel en alleen zoekwoorden vinden? Dan is Long Tail Pro een geschikte optie.

Voor en nadelen

Voordelen

  • Snel en makkelijk interessante zoekwoorden vinden, inclusief moeilijkheidsgraad
  • Analyseren van concurrenten werkt goed
  • Voortgang meten met de rank tracker

Nadelen

  • Niet zo uitgebreid als alles in 1 SEO-tools (SEMRush, Ahrefs)
  • Je zit vast aan limieten voor het aantal zoekwoorden dat je kunt opvragen
  • Soms komen er engelstalige resultaten naar voren

Kosten

Er zijn drie verschillende pakketten verkrijgbaar. Voor de goedkoopste optie ben je ongeveer 21 euro per maand kwijt. Wel moet je direct voor een jaar afsluiten waardoor je iets meer dan 250 euro kwijt bent.

Conclusie

Voor wie alleen zoekwoorden wil vinden om content voor te maken is Long Tail Pro een goede optie. Het is niet zo uitgebreid als bijvoorbeeld SEMRush, maar het is ook flink goedkoper.

Twijfel je nog? Dan raad ik aan om de free trial van 7 dagen te starten. Dan kan je de tool een week gratis proberen.