SEM is de afkorting voor Search Engine Marketing. In het Nederlands ook wel zoekmachine-marketing genoemd.

SEM is een vorm van marketing waarbij je een website beter vindbaar probeert te maken in de zoekmachines (zoals Google). Door beter vindbaar te worden in deze zoekmachine zal je meer bezoekers, leads en omzet gaan generen met de website.

Praktisch gezien zijn er twee manieren om SEM te doen: door middel van SEO (zoekmachineoptimalsatie) of door SEA (search engine advertising).

SEO

Zoekmachineoptimalisatie (SEO) is het beter vindbaar maken van een website in de onbetaalde, organische zoekresultaten van Google.

Het voordeel van SEO is dat de bezoekers hieruit gratis zijn. Wel duurt het vaak langer om in deze zoekresultaten hoge posities in Google te bemachtigen.

SEA

Het is ook mogelijk om betaald te adverteren in Google via SEA. Hiermee wordt je zichtbaar in de bovenste vier advertenties in de zoekresultaten.

Het nadeel hiervan is dat je betaald voor iedere bezoekers die op je advertentie klikt. Stop je met adverteren, dan stoppen je bezoekers ook.

Voordelig is dan wel weer dat je hier snel zichtbaar kunt zijn. Een SEA-campagne kan binnen een uur live gezet worden (als je weet hoe het werkt).