Als je op deze pagina bent gekomen vraag je je waarschijnlijk af: waar sta ik in Google?

Gelukkig zijn er meerdere manieren om hier achter te komen. Die deel ik met je in dit artikel

Waarom je hoog in Google wil staan

Voordat we jouw positie(s) in Google gaan checken, wil ik eerst nog even benadrukken waarom hoog staan in Google zo belangrijk is.

Wist je bijvoorbeeld dat de nummer 1 positie in Google ongeveer 35% van alle klikken krijgt? Dit is mooi te zien in het onderzoek dat Advanced Web Ranking doorlopend uitvoerd naar de klikratio’s in Google.

Bron: Advanced Web Ranking

Positie 2 in Google krijgt nog maar 17% en daarna blijft het percentage steeds meer aflopen.

Je eerste doelstelling met SEO is dus altijd om op de eerste pagina van Google te komen. Als je op pagina 2 of lager staat, ben je praktisch onzichtbaar voor je doelgroep.

Sta je eenmaal op pagina 1? Dan betekent elke stijging in je positie dat je meer bezoekers zult krijgen. Dit is dus de reden dat je wilt weten hoe hoog je staat in Google. Het maakt nogal wat verschil 🙂

Methode 1: Incognito venster

De meest eenvoudige manier om je positie in Google te checken is om een incognito-venster te gebruiken in je browser (soms ook privé modus genoemd).

Stap 1: Open een nieuw incognito-venster met je browser

Incognito-venster in Google Chrome

Stap 2: Ga naar Google.nl en zoek naar het zoekwoord waarop je wil scoren

Stap 3: Doorloop de zoekresultaten totdat je jouw website tegen komt. Je kan dit eventueel versneller door de naam van je URL op te zoeken met de toetsencombinatie Control + F (PC) of CMD + F (Mac).

Omdat je we een incognito-venster gebruiken zal Google de zoekresultaten zo weinig mogelijk aanpassen naar jouw voorkeuren.

Als je in een normaal venster zou zoeken,past Google de resultaten aan op basis van je eerdere zoekgedrag. Dit kan een enorm vertekend beeld geven.

Daarom gebruiken we een incognito-venster om een meer neutraal beeld te krijgen van je positie in Google.

Methode 2: Gratis tools

De tweede methode is om een gratis tool te gebruiken. Het voordeel hiervan is dat je vaak sneller je antwoord krijgt omdat je niet handmatig alles zoekresultaten hoeft na te lopen.

Daarnaast is het met een tool vaak sneller en makkelijker om je positie voor meerdere zoekwoorden te checken.

Twee opties hiervoor zijn:

Small SEO Tools (rank checker)

WhatsmySERP

Voer je URL in en de zoekwoorden die je wil checken, en tool zal aangeven wat je positie is in Google.

Let wel dat deze tools niet voor niets gratis zijn. Je kan dit een beperkt aantal keer doen per dag en er staan veel advertenties op deze sites.

Betaalde tools

Tot slot wil ik nog even de betaalde tools uitlichten. Dit is een goede optie voor mensen die structureel posities in Google willen meten.

Persoonlijk ben ik een groot fan van SEMRush. Deze tool maakt het namelijk mogelijk om snel mijn posities te checken voor iedere website die ik maar wil.

Daarnaast kan ik ook dagelijkse metingen automatisch laten uitvoeren. Hierdoor wordt het mogelijk om je posities over de langere termijn bij te houden.

Je kan via deze link SEMRush zelf 7 dagen gratis proberen om te zien of dit iets voor je is.