Boek review: Word eens volwassen!

Begin januari (2021) kreeg ik een mailtje van Christaan Slierendrecht, schrijver van het boek Word eens volwassen! – Next level online ondernemen.

Hij vroeg mij of ik zijn boek wilde lezen en reviewen. Omdat het een boek is over online marketing & ondernemen heb ik hier volmondig ja op gezegd.

In dit artikel lees je wat je kan leren van dit boek en of het de moeite waard is voor jou om ook te lezen.

Voor wie is dit boek?

Dit boek is geschreven voor ondernemers die iets met online marketing willen of moeten doen. Daarmee is het eigenlijk voor iedere ondernemer relevant.

Het boek omschrijft heel helder hoe je als ondernemer digitaal volwassen wordt. Want ‘als je blijft doen wat je altijd deed, krijg je al lang niet meer wat je altijd kreeg’.

Daarnaast is het ook een boek dat erg relevant is voor iedereen die binnen online marketing werkzaam is (zoals ikzelf). Door dit boek te lezen kan je namelijk veel meer plaatsen hoe digitaal volwassen jouw klanten zijn en hoe je ze het beste kunt helpen.

Wat staat er allemaal in het boek?

Ben je ondernemer of werkzaam in online marketing? Lees dan even verder wat je allemaal in dit boek gaat vinden.

Het boek is ingedeeld in drie delen:

 1. De mindsetwereld
 2. De methodewereld
 3. De gewoontewereld

Laten we elk onderdeel wat nader bekijken.

De mindsetwereld

Digitaal volwassen worden is onmogelijk zonder de juiste mindset. Marketing in zijn algemeenheid en online marketing in het bijzonder veranderen steeds sneller.

Hierdoor zijn denkwijzen, modellen en besluitvorming die vroeger tot goede resultaten leidden inmiddels achterhaald. Daarom is het als ondernemer (en marketeer) belangrijk om deze veranderingen te omarmen er hier op in te spelen.

Persoonlijk vond ik dit een heel waardevol onderdeel van het boek. Veel marketingboeken duiken namelijk meteen de strategieën en tactieken in. Maar in bedrijven waar nog een ouderwetse mindset heerst, gaat dit nooit werken.

Enkele punten die ik in dit deel het meest waardevol vond zijn:

 • Zie (online) marketing niet als kostenpost, maar als business-driver
 • Aankoopbeslissingen veranderen. Als bedrijf moet je hier op inspelen, anders zullen je resultaten teruglopen.
 • De beslissingen gemaakt door de oudere generaties sluiten hier veelal niet op aan.
 • Veranderingen in (online) marketing volgen elkaar steeds sneller op
 • Meet hoe digitaal volwassen je bedrijf nu is en bepaal je vervolgacties
 • Stop met zenden, begin met helpen van potentiële klanten

De schaker en pokerspeler

Een mooie metafoor die Christiaan hiervoor gebruikt is die van de schaker en de pokerspeler.

De verouderde minset die veel ondernemers nog hebben is die van de schaker. Deze ondernemers zien ondernemen als een schaakbord; de regels zijn duidelijk en door goed te plannen en de juiste zetten te doen ga je het spel winnen.

Het probleem is alleen dat ondernemen allang geen schaakspel meer is. De regeles van het spel dat ondernemen heet veranderen namelijk snel tegenwoordig. Iets dat 5 jaar geleden werkte, werkt nu wellicht totaal niet meer.

Daarom is het beter om de mindset van de pokerspeler aan te nemen. De pokerspeler moet namelijk omgaan met veel meer variabelen in zijn spel. Zelfs als de pokerspeler steeds de optimale zetten doet kan hij het spel verliezen.

De kunst is om je niet gek te laten maken door verliezen of zaken die niet lukken. Door op de lange termijn steeds de best mogelijke zetten te doen zal je uiteindelijk gaan groeien.

Omarm het feit dat je fouten zult maken en verlies zult ervaren. Blijf in het spel en blijf zo goed mogelijk je zetten doen en uiteindelijk zul je gaan groeien.

De methodewereld

Het middenstuk gaat over de methodes die je als ondernemer kunt inzetten om digitaal volwassen te worden. Dit is tevens het grootste deel van het boek.

Hiervoor heeft Christiaan de VINC-methode ontwikkelt. VINC staat voor Van Idee Naar Conversie. Nu had ik persoonlijk als marketeer geen behoefte aan het zoveelste marketingmodel. Maar het fijne aan dit model is dat het erg eenvoudig is, waardoor iedereen het begrijpt.

Idee

Ieder bedrijf is ooit begonnen met een idee. Hierbij hoeft je idee niet enorm groot en complex te zijn. Sterker nog: hoe eenvoudiger je idee hoe beter dit vaak is door te vertalen naar het volgende onderdeel.

Platform

Je bedrijf heeft een platform nodig om klanten te kunnen helpen. Tegenwoordig zal dit meestal een website zijn, maar het kan ook een app of social media kanaal zijn. Kies het platform dat het beste bij je idee past.

Traffic

Elk platform heeft traffic (bezoekers) nodig. Zonder traffic ziet niemand je platform en zul je geen klanten aantrekken. Christiaan laat ik het boek zien op welke manieren je aan traffic kunt komen en hoe je hier mee kunt beginnen.

Conversie

Als je eenmaal klanten weet te generen met je platform ben je al een heel eind. Maar wat nou als je het aantal klanten sterk wil verhogen? In dit deel laat Christiaan de kracht van conversie optimalisatie (CRO) zien en hoe je hier mee kunt starten voor je eigen bedrijf.

Het VINC-model geeft ondernemers en marketeers een eenvoudige, overzichtelijke manier om over marketing na te denken. Daarnaast is het een cyclisch model.

Dus nadat je hebt gesleuteld aan het conversie-deel kom je wellicht weer tot een nieuw idee, wat je vervolgens weer toepast op je platform, traffic en/of conversie.

De gewoontewereld

Als je eenmaal hebt geleerd wat je praktisch kunt doen om digitaal te groeien wordt het tijd om dit ook structureel te gaan doen.

In dit deel van het boek laat Christiaan zien hoe je de VINC-methode ook daadwerkelijk kan gaan toepassen in je bedrijf.

Omdat mensen gewoontedieren zijn, komt een groot deel van je succes voort uit de gewoontes die je hebt. De handvaten die hiervoor in het boek staan zijn onder andere:

 • Bouw momentum en ritme op. Eén klein succesje levert motivatie op om door te gaan naar grotere successen.
 • De kwaliteit van je beslissingen verhogen door te ‘tijdreizen’
 • De 20% vinden die voor 80% van je groei zorgt
 • Je businessmodel up to date houden

Tot slot sluit het boek af met een praktisch hoofdstuk: Dingen die je nu meteen kunt doen.

Hier leer je 7 dingen die je direct in je bedrijf kunt implementeren om digitaal te gaan groeien. Het fijne hiervan is dat je niet enkel in de theorie blijft hangen (zoals in veel boeken), maar dat je direct aan de slag kunt.

Veelgestelde vragen

Wat kost het boek?

Het boek is voor 21,95 te bestellen.

Voor wie is dit boek?

Voor alle ondernemers die iets moeten of willen met online marketing. Maar ook voor marketeers is het boek erg interessant.

Wat leer ik van dit boek?

Je leert welke mindset er voor nodig is om digitaal te gaan groeien met je bedrijf. Daarnaast leer je praktische methodes om dit te realiseren.

Conclusie

Voordat Christiaan contact opnam had ik nog niet van hem of zijn boek gehoord. Hierdoor had ik van tevoren ook geen verwachtingen van het boek.

Na het lezen was ik echter enorm enthousiast. Het fijne aan dit boek is dat het voor ondernemers enorm veel houvast geeft over online marketing.

Het VINC-model is hiervoor een eenvoudige en heldere manier om over je online marketing na te denken.

Ook leer je meteen duidelijke en praktische stappen die je kunt nemen om nu echt succesvol te gaan worden met online marketing.

Daarnaast geeft het marketeers ook een solide framework om beter over het werk te kunnen nadenken. Het heeft mij persoonlijk in elk geval veel meer inzicht gegeven in de digitale volwassenheid van bedrijven en hoe ik ze daar beter bij kan helpen.

Al met al zou ik iedere ondernemer en marketeer aanraden om dit boek te lezen. Het gaat je namelijk echt helpen om digitaal volwassen te worden en maximaal resultaat te halen uit online marketing.

Het boek is hier te bestellen op Bol.com. Ook vindt je daar een inkijkexemplaar waarbij je alvast de eerste bladzijden van het boek kunt lezen.

Leave a Reply