Beginnen met affiliate marketing

beginnen met affiliate marketing

Vandaag ga ik je laten zien hoe je kan beginnen met affiliate marketing.

Ik weet namelijk dat het voor een beginner erg overweldigend of verwarrend kan zijn hoe je nu precies moet beginnen.

Alle informatie is online vindbaar, maar om hiermee snelle en concrete stappen te gaan zetten is al een stuk moeilijker.

Door de overload aan informatie is het soms moeilijk de juiste keuzes te maken, waardoor je misschien helemaal geen actie onderneemt.

In deze gids geef ik je stap voor stap aan hoe je het beste kan starten met affiliate marketing. Daarbij houd ik elke stap zo eenvoudig en concreet mogelijk, zodat je deze direct in de praktijk kan brengen.

Wat is affiliate marketing?

Wat is affiliate marketing nu precies?

Affiliate marketing is een vorm van marketing waarbij een bedrijf samenwerkt met partners (ook wel affiliates genoemd) om producten of diensten te promoten.

Een voorbeeld hiervan is Bol.com. Bol.com verkoopt enorm veel verschillende producten op hun webshop.

Jij kunt je aanmelden voor het partnerprogramma van Bol.com om die producten te gaan promoten.

Van Bol.com krijg jij vervolgens een unieke link (URL) naar de producten in de webshop. Deze link kan je vervolgens gebruiken om te delen op social media of op je eigen website.

wat is affiliate marketing

Als iemand op jouw unieke link klikt, kan Bol.com meten dat die persoon via jou is gekomen. Ook als iemand vervolgens een product besteld bij Bol.com, is meetbaar dat die aankoop via jou is gekomen.

Nadat de persoon die op jouw unieke link heeft geklikt een aankoop heeft gedaan, ontvang jij een percentage van het aankoopbedrag. Dit wordt ook wel een commissie genoemd.

Nu je weet wat affiliate marketing is, zal ik meer uitleggen over hoe je er mee kunt beginnen.

Stap 1: Een onderwerp (niche) kiezen

De eerste stap die je moet nemen is het kiezen van een onderwerp waarover je het gaat hebben. Dit wordt ook wel een niche genoemd.

Doe een korte brainstormsessie

Doe hier eerst een korte brainstormsessie voor. Dit kan je alleen doen, of samen met iemand die met je mee wil denken.

Pak een leeg vel papier en ga simpelweg ideeën opschrijven voor onderwerpen waar jij het over kan gaan hebben.

Schrijf daarbij alles op wat in je opkomt. Nadat je eerste idee op papier staat, zet je direct een volgende streepje/punt/bullet eronder. Hierdoor dwing je jezelf om direct het volgende idee neer te zetten.

brainstormen op papier

Herhaal dit totdat je echt alles hebt opgeschreven dat je kunt bedenken. Je zal zien dat je veel meer ideeën hebt dan je had verwacht.

Maak je ook geen zorgen over de kwaliteit van je ideeën, in deze fase gaat het er om dat je simpelweg zoveel mogelijk opschrijft.

Heb je alles op papier gezet? Ga dan door naar de volgende stap: schrappen!

Kies je beste onderwerp

Nu je een mooie ‘braindump’ op papier hebt staan, wordt het tijd om hier jouw beste idee uit te selecteren.

Bekijk elk idee en stel jezelf de volgende twee vragen:

  • Heb ik hier passie voor?
  • Is hier geld mee te verdienen door anderen?

De eerste vraag is ‘heb ik hier passie voor?’. Een onderwerp waar je passie voor hebt kan je namelijk eindeloos over vertellen zonder dat dit ooit saai wordt.

Misschien werk je al jaren in een bepaald beroep en kan je daar enorm veel over vertellen. Of heb je een bepaalde hobby waar je helemaal gek op bent.

Het kan echt van alles zijn, als je er maar enthousiast van wordt en er veel over kan vertellen.

Heb je één of meer van die onderwerpen op je lijst staan? Ga dan door naar de tweede vraag.

selecteer een idee

De tweede vraag is ‘is hier geld mee te verdienen door anderen?’.

Als iemand met jouw informatie meer succesvol gaat worden in jouw gekozen onderwerp, zit je goed.

Zelf weet ik bijvoorbeeld het meeste over het onderwerp online marketing. Ook weet ik dat anderen die mijn blogs daarover lezen succesvoller kunnen zijn door mijn informatie toe te passen.

Als ik een blog zou schrijven over een obscure hobby die nog twee andere mensen hebben is die kans al veel kleiner. Omdat bijna niemand succesvoller zou worden van mijn informatie, is dit een veel minder geschikt onderwerp voor affiliate marketing.

Kies dus voor een onderwerp voor je een passie voor hebt. Daardoor kan je hier eindeloos content over maken. Bedenk daarna of je anderen ook echt verder kan helpen in dat onderwerp.

Kan je beide vragen met ‘ja’ beantwoorden? Dan kan je verder naar stap 2.

Stap 2: Een product of dienst kiezen om te promoten

Nu je een onderwerp hebt gekozen dat goed bij je past en anderen gaat helpen, is het tijd voor de tweede stap; een product of dienst kiezen om te promoten.

Ga op zoek naar passende affiliateprogramma’s

Een goede manier om producten of diensten te vinden die je kan promoten is om te bekijken of de websites die je al kent in jouw niche een affiliateprogramma hebben (ook wel partnerprogramma genoemd).

Ga dus na welke websites je allemaal kent binnen jouw onderwerp. Kijk vervolgens of je daar een affiliateprogramma kan vinden.

Vaak staat er een link in de footer van de website of kan je dit vinden door een simpele zoekopdracht in Google (“naam van de website + affiliate of partner”).

Sluit je aan bij een affiliatenetwerk

Een tweede optie is om je aan te sluiten bij een affiliatenetwerk. Dit zijn partijen die producten en diensten van verschillende aanbieders verzamelen die jij als affiliate kunt promoten.

Ook werkt het affiliatenetwerk als een tussenpersoon tussen jou en de aanbieder. Zo houdt het netwerk de comissies bij die je verdient en zorgt het ervoor dat je wordt uitbetaald.

affiliate netwerken

Het voordeel van je aansluiten bij een netwerk is dat je in één keer een groot aantal aanbieders hebt waarvan je de producten kunt gaan promoten.

Bekijk wel goed of het netwerk producten aanbiedt die voor jou relevant zijn om te promoten.

Daarnaast is het ook goed om even de voorwaarden voor aanmelding te checken. Zo vragen sommige netwerken een bepaald bedrag om je aan te melden, of moet je een bepaald aantal producten via jou verkopen om je account actief te houden.

Hier zijn enkele van de grootste affiliatenetwerken om te bekijken:

Bekijk dus rustig of het netwerk aanbiedt wat bij jou past en wat de voorwaarden zijn om je aan te melden.

Heb je een keuze voor een product om te promoten gemaakt? Ga dan door naar de volgende stap.

Stap 3: Een domeinnaam registeren

De volgende stap is om een domeinnaam te gaan registeren die bij jou past.

Klinkt eenvoudig toch? Maar als iemand die talloze domeinnamen heeft geregistreerd zonder er iets mee te doen, geef ik je toch graag wat tips mee.

Tip 1: Kies een naam waar je jaren mee vooruit kunt

Net als het onderwerp van je website en de bijbehorende producten, wil je een naam kiezen waar je op lange termijn mee verder kunt.

Die briljante domeinnaam die je onder de douche bedacht hebt is nu misschien leuk, maar ben je daar over 5 jaar ook nog blij mee?

Het is niet voor niets dat ik zelf uiteindelijk heb gekozen voor MartijnHoekstra.com als domeinnaam. Die naam moet ik namelijk nog de rest van mijn leven mee doen 😉

Tip 2: Houd het kort en krachtig

Een korte en krachtige domeinnaam zorgt ervoor dat mensen je eerder zullen onthouden. Daarnaast maak je het mensen ook makkelijker om je website te bezoeken.

Persoonlijk maak ik een domeinnaam nooit langer dan drie woorden. Dus onlinegeldverdienen.nl is een prima domeinnaam. Onlinegeldverdienenmetaffiliatemarketing.nl is misschien wat aan de lange kant.

Tip 3: Wees specifiek (maar niet té specifiek)

De derde en laatste tip is om in je domeinnaam te verwerken waar je website over gaat. Probeer daarin de balans te vinden tussen specifiek genoeg om je onderwerp duidelijk te maken, maar breed genoeg om genoeg over te kunnen schrijven.

kies jouw domeinnaam

Een voorbeeld: stel dat ik kan kiezen voor de domeinnaam Onlinemarketinggids.nl of Linkbuildingtips.nl.

De eerste domeinnaam maakt duidelijk waar mijn website over gaat (online marketing), maar is verder niet te beperkend (ik kan eindeloos over online marketing schrijven. Dit zou dus een goede keuze zijn.

De tweede domeinnaam maakt ook duidelijk waar mijn website over gaat (linkbuilding), maar zou mij beperken om alleen daar over te schrijven. Om die reden zou dit voor mij geen goede keuze zijn.

Neem dus even de tijd om een goede afweging te maken en de ideale domeinnaam voor jou te kiezen. Is dit gelukt? Ga dan door naar de volgende stap.

Stap 4: Zet je website op

Nu jouw ideale onderwerp, product(en) en domeinnaam zijn gekozen, kan je aan de slag met het maken van je website.

Als je dit nog nooit gedaan hebt kan het erg ingewikkeld lijken. Maar als je onderstaande stappen netjes doorloopt gaat het je zeker lukken.

Domeinnaam registreren

Allereerst ga je de domeinnaam die je gekozen hebt registreren. Er zijn tientallen (misschien wel honderden) partijen waarbij je dit kunt doen.

Ik raad wel aan om dit wel bij een Nederlandse partij te doen. Dit maakt het iets makkelijker als je later ergens (technische) hulp bij nodig hebt. Maar je bent hier uiteraard helemaal vrij in.

Hier zijn enkele hostingpartijen waar ik zelf goede ervaringen mee heb:

Op elk van deze sites (en andere vergelijkbare aanbieders) kan je checken of je gewenste domeinnaam nog vrij is.

Zo ja, dan kun je deze registreren. Hiermee wordt de domeinnaam van jou en kan je hier je website op bereikbaar gaan maken.

Hier betaal je een klein bedrag voor, meestal rond een tientje voor een jaar. Check dus of je domeinnaam vrij is en leg deze vast. Als je dit gedaan hebt, kan je door naar de volgende stap.

Hosting opzetten

Naast een domeinnaam heb je ook een plek nodig waar je website daadwerkelijk staat. Dit wordt de hosting (of server) genoemd.

Gelukkig kan je dit regelen bij dezelfde partij waar je je domeinnaam hebt geregistreerd. Bij de meeste partijen krijg je de keuze uit verschillende pakketten met verschillende opties en prijzen.

Het aanbod kan verschillen per aanbieder, maar over het algemeen heb je als startende affiliate genoeg aan het kleinste (en goedkoopte) pakket. Mocht je later meer nodig hebben, dan kan dat altijd nog.

Bestel dus naast je domeinnaam ook een hostingpakket bij dezelfde partij. Heb je dit gedaan? Dan gaan we verder met de website in de volgende stap.

WordPress installeren

Nu je domeinnaam en hosting geregeld zijn gaan we WordPress installeren. Dit is een zogenaamd Content Management Systeem (CMS).

Simpel gezegd is WordPress het systeem dat er voor zorgt dat jij straks je website kan beheren en aanvullen met nieuwe content.

Daarnaast is WordPress het populairste CMS en is er daardoor enorm veel informatie over te vinden. Ten slotte is het gebruiksvriendelijk en redelijk makkelijk om dit onder de knie te krijgen als beginner.

Hoe je het beste WordPress installeert kan verschillen per hostingpartij. Daarom raad ik je aan om in de helpsectie van jouw hostingpartij op te zoeken hoe je WordPress installeert en die stappen te volgen.

Mocht je hier niet uit komen, neem dan vooral even contact met de supportafdeling van jouw hostingpartij. Die helpen je graag verder om WordPress te installeren voor jouw website.

Een WordPress thema kiezen en installeren

Nu alle technische voorwaarden geregeld zijn (domeinnaam, hosting, WordPress), kun je de website gaan vormgeven.

Hiervoor gaan we een zogenaamd WordPress thema uitkiezen. Het thema van je website bepaald in grote mate hoe je website er uit ziet en welke functionaliteiten deze heeft.

Gelukkig zijn er duizenden thema’s beschikbaar voor WordPress. Er zijn gratis thema’s te vinden, maar ook betaalde.

wordpress thema

Ik raad je sterk aan voor een betaald thema te gaan. Betaalde thema’s worden namelijk vaak regelmatig voorzien van een update, waardoor de beveiliging van je site goed op orde blijft.

Ook hebben betaalde thema’s vaak veel meer functionaliteiten dan een gratis thema. Hierdoor weet je dat je een lange tijd vooruit kunt hiermee.

Ik heb zelf enorm veel verschillende thema’s geprobeerd (met wisselend succes) en raad aan de volgende opties eens te bekijken:

Ook kan je op de website ThemeForest veel goede, betaalde thema’s vinden.

Nadat je een keuze hebt gemaakt kan je het thema installeren via WordPress. Volg daarvoor de installatie-instructies van jouw thema.

Is je thema up and running? Dan kunnen we daar naar de volgende stap.

Yoast SEO plugin

Om er voor te zorgen dat je website straks goed vindbaar is in Google gaan we de Yoast SEO plugin installeren.

Log hiervoor in op WordPress en ga naar Plugins. Kies daar voor ‘nieuwe plugin’ en zoek naar Yoast SEO. Klik vervolgens op ‘plugin installeren’ om Yoast toe te voegen aan je website.

Yoast SEO plugin voor WordPress

Je website meetbaar maken

Om straks te kunnen meten wat er op je website gebeurd, raad ik je aan om Google Analytics en Search Console te activeren voor je website.

Google Analytics

Ga naar Google Analytics en maak een nieuwe property aan:

Een nieuwe property aanmaken in Google Analytics

Vul bij de tweede stap de juist gegevens voor je website in:

Propertydetails invullen in Google Analytics

Hierna krijg je een stukje code om op je website te plaatsen:

De laatste stap is om deze code te plaatsen op je website. Dit kan op verschillende manieren.

Vaak zit in de opties van je WordPress-thema een optie om code aan de <head> sectie toe te voegen. Als dat het geval is, kan je de Analytics-code kopiëren en in dat veld plakken.

Heb je geen optie om code aan je website toe te voegen? Dan kan je de Monster Insights plugin installeren om via die manier alsnog je Google Analytics code te plaatsen.

Google Search Console

Google Search Console is een handige tool om SEO-problemen op je website mee te ontdekken en fixen. Verder zorgt de tool ervoor dat je inzichtelijk krijgt op welke zoekopdrachten je gevonden wordt.

Ga naar Google Search Console en klik linksboven op Property toevoegen. Vul in het rechterveld de URL van je website in en klik op Doorgaan:

Nieuwe property aanmaken in Google Search Console

Omdat je hiervoor al Google Analytics hebt aangemaakt wordt je Google Search Console automatisch geverifieerd:

Content maken

Nu je website helemaal is opgezet en meetbaar is, komt het belangrijkste deel: content maken!

Er zijn grofweg twee manieren om dit te doen;

  1. Gewoon beginnen met schrijven vanuit je eigen expertise
  2. Eerst uitzoeken waar mensen naar zoeken en daar content over schrijven

Als online marketeer ga ik zelf altijd voor de tweede optie. Ben je wat minder handig met het vinden van zoekwoorden, dan is optie 1 ook helemaal prima.

Het belangrijkste is dat je regelmatig goede, nieuwe content aan je website blijft toevoegen. Ik neem je graag even mee in mijn persoonlijke aanpak.

Zoekwoorden vinden

Voordat ik begin met schrijven wil ik eerst weten waar mensen naar zoeken in Google.

Als een bepaald onderwerp veel gezocht wordt in Google, is het interessant om daarvoor op de eerste pagina van de zoekresultaten te staan. Daarmee kan je natuurlijk bezoekers naar je website gaan krijgen.

Allereerst doe ik een zoekopdracht naar het onderwerp waarover ik wil gaan schrijven. Hierdoor vindt ik twee belangrijke dingen:

  1. Welke gerelateerde zoekopdrachten mensen uitvoeren. Deze vindt je terwijl je de zoekopdracht intypt, en vaak ook onderaan de pagina.
  2. Welk soort content nu hoog in Google staat voor deze zoekopdrachten.

Van deze zoekopdrachten kies ik er een aantal uit die mij interessant lijken om over te schrijven. Vervolgens gebruik ik enkele tools om meer informatie te krijgen.

Gerelateerde zoekopdrachten in Google

De eerste tool die ik gebruik is de Yoast Suggest tool. Deze werkt heel eenvoudig:

  1. Voer je gewenste zoekopdracht in
  2. Krijg een complete lijst met alle aanverwante zoekopdrachten

Deze lijst kun je vervolgens makkelijk exporteren naar een .csv bestand dat je met Excel kunt openen.

Yoast Suggest tool

Als ik deze lijst eenmaal heb, voor ik deze in op de Google Keyword Planner. De Keyword Planner geeft vervolgens van elke zoekopdracht aan hoe vaak hier per maand op gezocht wordt.

Aan de hand van deze informatie kan ik vervolgens de meest interessante zoekopdracht uitkiezen om een blog over te gaan schrijven.

Blog schrijven

Een blog schrijven kan erg lastig zijn, zeker als beginner. Gelukkig is er een goede manier om het jezelf makkelijker te maken; maak gebruik van een blog-template!

Een blog-template is eigenlijk niets anders dan een vooraf bepaalde opzet die je vervolgens zelf kunt invullen.

Daarmee zorg je ervoor dat je de spreekwoordelijke inhoudsopgave als hebt, en je alleen nog de hoofdstukken hoeft te vullen.

Zelf maak ik graag gebruik van de blogtemplates van Backlinko voor het schrijven van mijn content. Maar ga vooral zelf opzoek naar blogtemplates die voor jou prettig werken.

Als je de opzet van je blog hebt neergezet hoef je alleen nog maar de content zelf te gaan invullen.

Besef je ook dat je eerste blog schrijven altijd het moeilijkste is. Hoe vaker je schrijft, hoe makkelijker het op den duur zal gaan. Geef dus zeker niet op als de eerste keer wat lastig is!

Beginner? Volg een cursus!

De laatste tip die ik je wil meegeven is het volgen van een online cursus. Zelf heb ik de Affiliate Marketing Revolutie cursus van Jacko Meijaard gevolgd die ik van harte kan aanbevelen.

Jacko laat je in de cursus deze en nog veel meer stappen zien in korte, duidelijke video’s. Hierdoor hoef je zelf alleen maar na te doen wat Jacko op zijn scherm laat zien.

En met een prijs van slechts 47 euro is het een kleine investering die je een hoop tijd en frustratie zal besparen.

Bekijk hier mijn review over de Affiliate Marketing Revolutie cursus.

affiliate marketing revolutie training

Leave a Reply