Backlinks kopen: goed idee of niet?

backlinks kopen

Wil je backlinks kopen? Dan is het erg belangrijk dat je weet waar je aan begint.

Ik heb zelf ruim een jaar als fulltime ‘linkbuilder’ gewerkt en weet dus precies waar je op moet letten.

Is het wel een goed idee om te doen? En als je backlinks koopt, waar moet je dan op letten?

Lees hieronder verder voor de antwoorden op deze vragen en meer.

Wat zijn backlinks en waarom zijn ze belangrijk?

Backlinks zijn links die op andere websites staan die terug verwijzen naar jouw website.

Als een website van iemand anders naar jouw site linkt, kunnen de bezoekers van die website met één klik op de link naar jouw website gaan.

Hoe meer links je van andere websites hebt, hoe meer mensen je zullen vinden en hoe meer bezoekers je dus krijgt.

Naast deze extra bezoekers, kijkt ook Google naar je backlinks. Als iemand namelijk een backlink naar jou plaatst op zijn of haar website is dit een teken van vertrouwen.

Over het algemeen zal iemand alleen naar jouw website linken als ze deze van goede kwaliteit vinden. Om die reden ziet Google elke backlink naar jouw website als een soort stem.

Hoe meer backlinks (of “stemmen”) een website heeft, hoe waardevoller die website wordt in de ogen van Google. En hoe waardevoller Google een website vindt, hoe hoger ze deze zullen plaatsen in de zoekresultaten.

Onthoud: Google probeert altijd de meest waardevolle websites en pagina’s hoog in de zoekresultaten te plaatsen. Omdat backlinks een grote invloed hebben op de waarde van je website in de ogen van Google, worden deze links veelvuldig te koop aangeboden.

Op deze manier zou je in theorie hoge posities in de zoekresultaten van Google kunnen kopen. Dit klinkt voor veel website-eigenaren of ondernemers natuurlijk enorm aantrekkelijk.

Als je maar genoeg backlinks koopt, kom je vanzelf hoog in Google is dan vaak de gedachte. Dit klinkt te mooi om waar te zijn, en in de meeste gevallen is dit ook zo.

Kwaliteit boven kwantiteit

De waarheid over het kopen van backlinks ligt namelijk wel iets anders. Het is namelijk niet zo dat iedereen hoog in Google kan komen door simpelweg veel backlinks te kopen. Daar is meer voor nodig.

Goede content

Zonder goede content heeft het kopen van backlinks weinig zin. Zoals ik hierboven al noemde; Google is op zoek naar kwaliteit.

Als je graag hoog in Google wil staan voor een bepaald zoekwoord, kijk dan eens naar de pagina’s die nu op de bovenste 3 posities staan.

Dit laat namelijk zien wat voor content er nodig is om deze posities te behalen. Kijk bijvoorbeeld naar zaken als:

 • Hoeveel woorden bevat deze pagina?
 • Welke deelonderwerpen worden er behandeld?
 • Gebruiken ze afbeeldingen?
 • Gebruiken ze video?

Heb je dit gecheckt? Bedenk dan hoe jij een nog betere, uitgebreidere en waardevollere pagina kan maken dan je concurrenten.

Een goede website

Ook een website die technisch goed in elkaar steekt is essentieel. Drie zaken die je in ieder geval wil hebben zijn:

 • Een SSL certificaat. Hiermee krijgt je website en beveiligde verbinding. Te herkennen aan het slotje in je browserbalk.
 • Een website die goed werkt op alle apparaten.
 • Een website die snel laadt.

De eerste twee punten kan je zelf makkelijk checken. Om de websitesnelheid te testen zijn er verschillende online tools. Twee handige daarvoor zijn:

Backlinks van goede kwaliteit

Als je content en website-techniek op orde zijn, kan je gaan kijken naar de kwaliteit van backlinks.

Niet alle backlinks zijn namelijk even goed voor je posities in Google. Sterker nog: sommigen zijn zo slecht dat ze schadelijk kunnen zijn voor je posities.

Omdat de meeste linkbuilding-diensten enorm slechte kwaliteit backlinks opleveren, raad ik je aan daarbij uit de buurt te blijven. Denk hierbij aan freelancers die linkbuilding aanbieden, of de meeste partijen met linkbuildingpakketten.

Goedkoop is vrijwel altijd duurkoop in dit geval.

Een kwalitatieve backlink:

 • Staat op een website die relevant is qua onderwerp aan die van jou
 • Komt van een website die zelf goed scoort in Google
 • Heeft een logische anchortekst

Als je toch per se backlinks wil kopen; informeer dan altijd naar de kwaliteit. Vraag de persoon die dit voor je gaat doen altijd hoe ze de kwaliteit van de backlinks meten en waarborgen.

Zorg er verder voor dat er niet van de één op andere dag enorm veel backlinks naar je website geplaatst worden. Dit is voor Google een teken dat je de zoekresultaten wil manipuleren en kan er juist voor zorgen dat je lager in die resultaten gaat komen.

Mijn advies is dan ook om klein te beginnen en goede afspraken te maken over de kwaliteit van de backlinks.

Wat kan ik dan wel doen?

Zoals gezegd zou ik de meeste mensen dus aanraden om geen backlinks te kopen. En als je het wel doet, garandeer dan heel goed de kwaliteit.

Mijn advies voor de meesten is om te focussen op twee dingen:

 1. Schrijf regelmatig content van hoge kwaliteit.
 2. Plaats zelf links binnen je website naar de content die het beste scoort.

Onthoud dat Google altijd het beste resultaat bovenaan probeert te plaatsen. Zorg er daarom voor dat jouw content ook echt het beste stuk is over het onderwerp waarop je wil scoren.

Bekijk de huidige top-3 resultaten in Google en bedenk hoe je een nog beter stuk content kunt maken om deze zoekopdracht te beantwoorden.

Na verloop van tijd zul je merken dat sommige content beter scoort in Google dan andere. Vaak is het zo dat ongeveer 20% van je content zorgt voor 80% van je bezoekers. Dat is normaal en helemaal niet erg.

Je kan wel de content die goed zichtbaar is in Google, nog een extra boost geven. Dit doe je door binnen je website linkjes naar deze content te plaatsen.

Loop dus even andere pagina’s en blogs langs om te kijken of je een linkje naar die content kan plaatsen.

Op die manier zorgt je ervoor dat je voor je bezoekers en voor Google meer manieren zijn om die content te vinden. Dit zal uiteindelijk een positief effect hebben op de positie in Google van die content.

Scoren in Google zonder backlinks kopen

Backlinks kopen is voor de meesten dus geen goed idee. Concentreer je liever op het maken van een goede website met goede content.

Verder is het heel goed mogelijk om in Google te scoren zonder dat je backlinks koopt, het vergt alleen tijd en moeite.

Wil je meer leren over hoe je dit doet? Dan kan je eens kijken naar de Affiliate Marketing Revolutie cursus. Lees hier mijn uitgebreide review hierover.

2 Comments

Leave a Reply