Affiliate marketing zonder website: wat zijn de opties?

Man in overhemd die naar een laptop kijkt

Als je hier terecht bent gekomen wil je waarschijnlijk meer weten over affiliate marketing zonder website.

Op deze pagina ga ik je laten zien welke opties er zijn en wat hier de voor- en nadelen van zijn.

Na het lezen hiervan kan je de keuze maken die het beste bij je past.

Alles begint met je affiliatelink

Of je nu wel of geen website gebruikt; alles begint met je affiliatelink.

Zorg dus dat je jouw affiliatelink(s) bij de hand hebt. In de meeste gevallen kan je die eenvoudig ophalen uit het affiliateplatform dat je gebruikt zoals:

 • PayPro
 • Daisycon
 • Bol.com affiliates

Heb je nog geen affiliatelink(s)? Check dan even mijn beginnersgids voor affiliatemarketing. Hier kan je precies lezen hoe je aan die link(s) komt.

Heb je je affiliatelink te pakken? Ga dan door naar de volgende stap.

Optie 1: affiliatelink (gratis) plaatsen op verschillende plekken

Als je zonder website werkt, zul je andere plekken moeten vinden om je affiliatelink(s) te plaatsen.

Dit klinkt echter makkelijker dan het is. Het heeft namelijk geen zin om overal en nergens je link neer te zetten. De kans dat iemand er op klikt en vervolgens een aankoop doet is dan minimaal.

Wat je wel wil doen is eerst even nadenken over de doelgroep van het product dat je promoot:

 • Welke leeftijd hebben ze?
 • Zijn vooral het mannen of vrouwen? Of allebei?
 • Welke problemen ervaren deze mensen?
 • Hoe lost het product die problemen op?

Door even na te denken over deze vragen kan je gaan bepalen waar deze mensen zich bevinden op het internet:

 • Welke platformen gebruiken ze (Google, Facebook, iets anders)?
 • Welke blogs of nieuwssites lezen ze?
 • Zijn er fora of Facebook, LinkedIn of WhatsApp groepen?
Mobiele telefoon met social media apps op het scherm

Dit zijn namelijk de plekken waar je wellicht wel je affiliatelink(s) kwijt kunt. Heb je een aantal plekken gevonden? Ga dan nog niet je link(s) meteen plaatsen maar zorg er voor dat je dit op een relevante en nette manier aanpakt.

Niet iedereen die op deze plekken aanwezig is, zit namelijk te wachten op het product dat jij promoot. Dus voordat je je link ergens plaatst bedenk dan:

 • Zijn deze mensen op zoek naar de oplossing die mijn product bied?
 • Tonen ze al een koopintentie of zijn ze zich nog aan het oriënteren?
 • Hoe komt het over als je hier je affiliate link plaatst (het moet niet opdringerig of spammy overkomen)?

Verder is het goed om je te realiseren dat veel groepen (os het nu Facebook, een forum of WhatsApp is) gebaseerd zijn op het geven van waarde.

Mensen die alleen komen om te promoten worden vaak niet erg op prijs gesteld. Zorg er dus altijd voor dat je eerst wat waarde geeft in de vorm van content, advies of iets anders voordat je gaat promoten.

Samengevat is het voordeel van deze optie dat het geheel gratis is. Het nadeel dat daar bij hoort is dat het wel veel werk is. Je kunt niet simpelweg je link overal plaatsen en verwachten dat daar iets uit komt. Een kwalitatieve aanpak gebaseerd op het geven van waarde is een must.

Optie 2: Adverteren met je affiliate link (Google, Facebook of andere platformen)

Als bovenstaande te tijdrovend klinkt, is er ook een andere optie. Dit is het gaan adverteren met je affiliate link op platformen als Google en Facebook.

Allereerst moet je gaan kiezen welk platform je wil gaan inzetten. Mijn advies is om met één platform te beginnen.

Als je al ervaring hebt met adverteren op een bepaald platform, begin daar dan mee. De meeste advertentieplatformen hebben een leercurve waar je doorheen moet, dus als je al wat ervaring hebt met een platform is dat een voordeel.

Enkele platformen waar je aan kan denken zijn:

 • Google Ads
 • Facebook/Instagram
 • LinkedIn
 • Marktplaats
Verschillende social media apps op een telefoonscherm

Heb je nog geen enkele ervaring met adverteren? Kies dan het platform op basis van twee factoren:

 1. Zit mijn doelgroep op dit platform?
 2. Kan ik mijn advertenties op dit platform rendabel krijgen?

Het eerste spreekt redelijk voor zich, het tweede is iets lastiger in te schatten. Mijn advies is om een platform te kiezen en daar een kleine testcampagne in op te zetten.

Doe dit bijvoorbeeld aan de hand van YouTube tutorials van dat platform, of overweeg een Udemy cursus hiervoor aan te schaffen. Voor een paar tientjes heb je vaak al een uitgebreide cursus waarin je alles kunt leren.

Laat je testcampagne lopen tot je ongeveer 30 bezoekers naar je affiliate link hebt gestuurd. Vanaf dat punt heb je namelijk wat eerste betrouwbare data verzameld.

Is je campagne winstgevend (haal je meer aan comissies binnen dan dat je uitgeeft aan je advertentie)? Probeer dan je campagne op te schalen door je budget wat te verhogen.

Is je campagne verliesgevend (en die kan is erg groot in het begin)? Geef dan niet meteen op! Ga even terug naar de tekentafel en zet je campagne opnieuw op aan de hand van wat je geleerd hebt.

Het voordeel van deze optie is dat je snel online kan zijn; zodra je advertentie live is begin je met bezoekers naar je affiliatelink sturen.

Het nadeel is wel dat adverteren geld kost en dat de advertentieplatformen een leercurve hebben. Om echt goed te worden in het maken van winstgevende advertenties, zal je wel wat (leer)tijd moeten investeren.

Let op: Het kan zijn dat sommige advertentieplatformen niet toestaan om direct verkeer naar je affiliate-link te sturen. Advertenties die naar een affiliate-link gaan worden nog wel eens afgekeurd.

Gelukkig is daar een oplossing voor; zie optie 3 hieronder.

Optie 3: Gebruik een landingspagina om e-mailadressen te verzamelen

Deze optie is wat mij betreft de beste; gebruik een landingspagina om e-mailadressen te verzamelen.

Eigenlijk komt deze optie erg overeen met optie 2 hierboven, maar met één groot verschil; je stuurt mensen naar je eigen landingspagina in plaats van direct naar je affiliatelink.

Maak een landingspagina

In plaats van een hele website te bouwen, maak je één goede landingspagina. Er zijn tal van tools die dit heel makkelijk maken zoals:

 • Leadpages
 • Unbounce

Het voordeel van deze tools is dat je kan werken met templates. Dit zijn bewezen effectieve opzetjes voor landingspagina’s. Je hoeft deze vervolgens alleen nog maar in te vullen met je eigen teksten.

Je landingspagina heeft maar 1 doel: zoveel mogelijk e-mailadressen (opt-ins) verzamelen.

Dit kan je het beste doen door een gratis weggever te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een waardevol e-book of een serie video’s. Deze weggever biedt je aan op je landingspagina in ruil voor het e-mailadres van de bezoeker.

Maak een advertentie op mensen naar je landingspagina te sturen

Als je gratis weggever en landingspagina klaar zijn, kan je je advertentie gaan maken. Hoe je dit het beste kunt doen verschilt per platform, dus als je hier nog geen kennis over hebt volg dan YouTube tutorials of een Udemy cursus.

Het grote verschil met optie 2 is dus nu dat je je advertentie niet naar je affiliate-link maar naar je landingspagina gaat sturen. Op je landingspagina kunnen mensen vervolgens je weggever krijgen in ruil voor het e-mailadres.

Maak een e-mail funnel

Als iemand zijn/haar mailadres achterlaat, wil je ervoor zorgen dat die persoon meteen je weggever ontvangt. Dit kan je doen via e-mail marketing software. Ook hier zijn weer vele opties zoals:

 • Mailchimp
 • Enormail
 • ActiveCampaign

Mijn advies is om eerst zo eenvoudig mogelijk te beginnen met een gratis tool zoals Mailchimp. Je kan later altijd nog upgraden naar iets geavanceerders.

Vervolgens ga je in deze tool een zogenaamde funnel maken. Dat is een serie e-mails die jouw bezoeker gaat ontvangen nadat ze je weggever hebben gedownload.

Deze e-mails stel je van te voren op, en je stelt in wanneer iemand welke e-mail ontvangt.

Op die manier kan je op een geautomatiseerde manier een band /vertrouwen opbouwen met je bezoekers.

Het maken van een funnel kan op vele manieren, maar in de basis wil je altijd:

 • Je weggever in de eerste e-mail zetten die iemand ontvangt
 • Jezelf even voorstellen in je eerste of tweede e-mail
 • Meerdere e-mails met waardevolle informatie of eigen ervaringen delen
 • Pas daarna je affiliatelink in een e-mail verwerken waarin je een oplossing biedt voor het probleem van je bezoekers

Deze manier duurt iets langer om op te zetten, maar zal je uiteindelijk de meeste commissies gaan opleveren.

Wat doe ik daarna?

Als je optie 3 hebt gevolgt heb je al een mooie online marketing machine staan. Maar dat betekent niet dat je dan klaar bent.

Sterker nog: de meeste winst valt te behalen door de onderdelen van deze machine te gaan optimaliseren. Denk dan aan:

 • Het optimaliseren van je advertenties. Test verschillende afbeeldingen en/of teksten om te zien wat het meeste e-mailadressen oplevert tegen een goede prijs.
 • Het optimaliseren van je landingspagina. Test bijvoorbeeld eens met verschillende templates om te zien welke het beste converteert.
 • Het optimaliseren van je e-mail serie. Test verschillende series uit om te zien wat het meeste commissies oplevert.

Dit alles doe je met één doel: het rendement verhogen.

Conclusie

Zoals je ziet zijn er verschillende opties om aan de slag te gaan met affiliate marketing zonder website. Persoonlijk zou ik je adviseren om voor optie 3 te gaan voor de beste resultaten.

Als het je lukt om optie 3 op te zetten kan je overwegen om alsnog een website te starten.

Het voordeel van een website (met steeds meer pagina’s) is namelijk dat je uiteindenlijk ook gratis bezoekers uit Google gaat krijgen. Zo ben je niet zo afhankelijk meer van betaalde advertenties.

Als je deze optie eens verder wil verkennen raad ik je aan om eens naar de Affiliate Marketing Revolutie cursus van Jacko Meijaard te kijken.

Lees zeker even mijn review over deze cursus. Of ga hier direct naar de Affiliate Marketing Revolutie.

Leave a Reply